ITALIJA TRAŽI POMOĆ

U luci Lampeduza u Italiji 15.000 emigranata iz Sjeverne Afrike

Stanovnici Lampeduze, uspavane luke koja živi od ribarstva i turizma, žale se da ih je vlada u Rimu napustila, jer je centar za prijem izbjeglica na ostrvu preplavljen
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 21:27h

Italija će Tunisu dati pomoć i opremu u vrijednosti od 80 miliona eura kako bi pomogla u sprečavanju talasa migranata iz ove sjevernoafričke zemlje koji nakon nemira u regionu pristižu na njene obale, kazao je ministar spoljnih poslova Franko Fratini, javio je Rojters.

Italija je zatražila od evropskih partnera da preuzmu udio u rješavanju problema emigranata koji napuštaju Sjevernu Afriku, nakon što je gotovo 15.000 ljudi, mahom Tunižana, od januara stiglo na italijansko ostrvo Lampeduza.

"Italija će sa Tunisom raspravljati o imigraciji", kazao je Fratini na konferenciji za novinare nakon što su se on i ministar unutrašnji poslova Roberto Maroni sastali sa tunižanskim ministrima i premijerom Bedži Kaid Esebsijem.

"Pomoći ćemo tunižanskoj vladi sa 80 miliona eura da se izbori sa ilegalnim migracijama i predložili smo, takođe, formiranje tunižanskih graničnih patrola".

Pomoć će se takođe sastojati od opreme. Fratini je rekao da će Italija ponuditi kredit od 150 miliona eura koji bi pomogao Tunisu da oporavi ekonomiju nakon januarske revolucije koja je dovela do svrgavanja predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija.

Stanovnici Lampeduze, uspavane luke koja živi od ribarstva i turizma, žale se da ih je vlada u Rimu napustila, jer je centar za prijem izbjeglica na ostrvu preplavljen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa saopštilo je da su vlasti uhapsile osam osoba iz jedne tunižanske grupe koja je organizovala prevoz emigranata brodovima u Italiju.

Preporučujemo za Vas