Nuklearna elektrana Krško ponovo prekinula s radom

Prije dva dana u Krškom se aktivirala automatska zaštita koja je izbacila prekidač zbog čega je 400-kilovoltni dalekovod Tumbri-Krško 2 bio van napona
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 15:08h

Nuklearna elektrana Krško (NEK) u Sloveniji kasno sinoć opet je zaustavljena.

Do automatskog zaustavljanja došlo je zbog iznenadnog iskakanja iz strujne mreže u smjeru Zagreba, pa je 380 kilovoltni dalekovod van funkcije, navodi se u saopštenju.

U saopštenju NEK-a ističe se da zbog ovog događaja nema nikakvog štetnog uticaja na okolinu i da elektrana, kad budu poznate sve okolnosti događaja, očekuje normalno uključenje u električnu mrežu.

Prije dva dana u Krškom se aktivirala automatska zaštita koja je izbacila prekidač zbog čega je 400-kilovoltni dalekovod Tumbri-Krško 2 bio van napona.

Juče je NEK ponovno profunkcionisao, ali samo na nekoliko sati.

Nuklearna elektrana nominalne snage 1.000 megavata (MW) i izlaznom snagom nešto ispod 700 MW u polovičnom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske, tako da polovina struje odlazi u Zagreb, a po četvrtina u Ljubljanu i Maribor.

Radna dozvola za NUK ističe 2023. godine, a slovenačka vlada premijera Boruta Pahora zalaže se za produženje rada za još 20 godina i za gradnju drugog bloka te nuklearne elektrane, jer se radi o energiji koju Slovenija zasad ne može nadomjestiti.

Slovenački stručnjaci za područje nuklearne energije više su puta naglašavali da u Krškom do sada nije bilo značajnijih incidenata, naročito vezanih uz potrese, kao i da je NEK projektovan i građen po američkim standardima.

Bonus video: