Kako je Taler govorio o korupciji na Balkanu

"Kultura korupcije na Balkanu ukorijenjena je prečesto u politici. To je mentalitet grabeža, u kojem onaj koji se ne okoristi biva smatran budalom" rekao je Taler na jednoj tribini.
60 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Taler, Foto: Siol
Zoran Taler, Foto: Siol
Ažurirano: 22.03.2011. 16:53h

Slovenački evroparlamentarac Zoran Taler kojeg su novinari Sandej Tajmsa, predstavivši se kao lobisti, uhvatili u najvjerojatnijoj namjeri korupcije,danas je izdao poduže saopštenje u kojem tvrdi da je odstupio iz "sopstvenog osjećaja morala", kako bi "pružio priliku da se dokaže njegova nevinost".

On je danas pojasnio kako je od početka znao da su novinari koji su mu se približili s korumpirajućom ponudom, "lažni lobisti", ali da je htio "pod svaku cijenu saznati ko mu smješta".

Svađa sa Gruevskim

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju, Taler se pozvao na veliku svađu koja je izbila između njega i makedonskog premijera Gruevskog oko Talerovog negativno intonisanog Izvještaja o Makedoniji.

Gruevski je optužio Talera da je, dok je pružao konsultantske usluge bivšem makedonskom predsjedniku Crvenkovskom, koji je sad u opoziciji, radio na Izvještaju za Makedoniju i da ga to diskvalifikuje za kritiku njegove vlade.

Grueveski je specijalno loše primio kritikovanje svoje Vlade u odnosu na slobodne medije, koje se, međutim, čini vrlo objetkivno i istinito.

Ometanje ili zatvaranje slobodnih medija u Makedoniji je problem prepoznat i u drugim institucijama EU, ali Rezolucija Evropskog parlamenta, koja takvu praksu osuđuje, bila je velika pomoć slobodnoj štampi u Makedoniji.

Otkrivanjem korupcijskog skandala izvjestioca njihova je pozicija, u odnosu na vlast, oslabljena, iako nam je potpredsjednik grupe Socijalista u Evropskom parlamentu, Hanes Svoboda,(Hannes Swoboda) rekao da Parlament stoji iza svoje Rezolucije, donesene širokim konsenzusom.

"Prijatelji Srbije"

Zoran Taler je u oktobru prošle godine bio inicijator i osnivač nezvaničnog parlamentarnog društva "Prijatelji Srbije". Grupa je bila osnovana da bi bila podsticaj proevropskim i demokratskim snagama iz Srbije, da bi stvorile veze i na kulturnom i poslovnom planu, a ne samo političkom.

Mnogi uvaženi evroparlamentarci iz svih političkih partija, njih 39,članovi su te grupe.

Ali, svakako je neugodno da su i Zoran Taler i bivši rumunski zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova, a uz to i potpredsjednik Evropskog parlamenta, Adrian Severin, poklekli pod koruptivnom ponudom novinara istraživača.

Taler je često šibao korupciju na Balkanu. Na vrlo uglednoj tribini instituta "Prijatelji Evrope", nazvanom "Protivmjere organizovanom kriminalu i korupciji na Balkanu" prošle jeseni, bio jedan od glavnih govornika.

"Kulutra korupcije na Balkanu ukorijenjena je prečesto u politici. To je mentalitet grabeža, u kojem onaj koji se ne okoristi biva smatran budalom".

Samo htio da vidi ko stoji iza ponude

Ponavljamo, Zoran Taler je danas preko svoje kancelarije saopštio da nikada nije imao namjeru uzeti novce, nije ispostavio račun, i samo je htio vidjeti ko stoji iza ponude.

Približavali su mi se lobisti, jer je to legitimno, i korisno, i ja sam podnosio amandmane koji su išli njima u korist, ako sam procijenio da je to korisno.

Ali, potpredsjednik grupe Socijalsita, Hanes Svoboda, rekao nam je: "Sve su to izmotavanja, opravdanja. Za mene je to običan, jasan slučaj korupcije. Vidite iz svega toga kakvi su to karakteri."

Jedan drugi evroparlamentarac, Rođer Helmer (Roger) rekao nam je da su se novinari Sandej Tajmsa priblizili i njemu, predstavivisi se isto kao i trojici palih evroparlamentaraca (uz Talera i Severina, također i bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova, Ernest Štraser) , ali da mu nije palo na pamet da se u to upusti.

"Približavali su mi se lobisti, jer je to legitimno, i korisno, i ja sam podnosio amandmane koji su išli njima u korist, ako sam procijenio da je to korisno. Ali, nikad nisam primio novac za to", rekao je za Vijesti.

Svoboda: Mene plaćaju evropski poreski obaveznici, meni je to dosta

Inače, plata evroposlanika je 7000 eura, a na troškove svoje kancelarije ( asistenti, istraživanja, donacije itd,) dobiva još 21 hiljadu eura mjesečno, sume na koje se ne plaćaju porezi.

Portparol Evropskog parlamenta, Haume Duh (Jaume Duch) rekao je za Vijesti da je Evropski parlament primio dokazne materijale od Sandej Tajmsa da su trojica evroposlanika pristala da u zamjenu za sto hiljada eura naprave uslugu fiktivnom klijentu, i da je istraga započela.

Taler je bio u dva navrata u dvije Drnovšekove vlade, ministar inostranih poslova, po godinu dana.

Taler je u Evropski parlament izabran na listi Pahorovih socijaldemokrata, iako nije bio član te partije, nego je ranijih godina bio istaknuti član slovenačkih Liberala.

Bonus video: