Ministri EU sjutra o Libiji, Japanu i BiH

Zbog dramatičnih događaja oko Libije i u Japanu ministri inostranih poslova Unije će morati da sažmu raspravu o razvoju u Bosni
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 11:33h

Šefovi diplomatija Evropske unije će sjutra, u Briselu, razmotriti tekuću operaciju međunarodnih snaga u Libiji, pomoć Evrope postradalom Japanu i utvrditi jasne smjernice za jedinstveno, snažnije djelovanje EU u Bosni, uz saradnju sa Vašingtonom.

Kako su novinarima prenijeli zvaničnici EU, cilj je da se "u središte političkog procesa u BiH ugradi program koji tu zemlju vodi ka uključivanju u Evropsku uniju".

Zbog dramatičnih događaja oko Libije i u Japanu će ministri inostranih poslova Unije, objasnili su funkcioneri u Briselu, morati da sažmu raspravu o razvoju u Bosni, ali će usvojiti zaključke u kojima se ukazuje na sprovođenje obaveza BiH u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Jedan spaecijalni izaslanik za BiH

Važna tačka smjernica za buduće djelovanje EU u Bosni treba da bude jačanju jedinstvenog prisustva evropske dvadesetsedmorice u toj zemlj, uz uspostavljanje jednog specijalnog izaslanika, odgovornog za sve prisutne misije EU u BiH.

Ešton i File su naglasili da su "duboko zabrinuti zbog trajnog nedostatka napretka u formiranju vlasti Bosne i Hercegovine, a posebno u vezi sa situacijom u Federaciji"

Zamoljeni da kažu hoće li u zaključima ministara EU biti riječi i o najnovijem zapletu oko ustanovljenja organa vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika bosanskih Hrvata, funkcioneri Evropske službe za spoljno djelovanje, nezvanične diplomatije EU, su odgovorili da je moguće da se ocjena o tome ugradi u zaključke zasijedanja.

Oni su ukazali na izjavu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton i komesara za proširivanje Štefana Filea da se političke vođe u BiH moraju hitno latiti reformi u cilju pridruživanja EU, za šta je nužno da "BiH ima reprezentativne, široko utemeljene i čvrste vlasti u svim ravnima".

Ešton i File su naglasili da su "duboko zabrinuti zbog trajnog nedostatka napretka u formiranju vlasti Bosne i Hercegovine, a posebno u vezi sa situacijom u Federaciji" i podržali napore visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da se prevaziđu razmimoilaženja i dođe do rješenja.

Na opasku novinara da su predlozi Incka doživjeli neuspjeh upravo oko pokušaja da se uz pristanak dvije ključne stranke bosanskih Hrvata formira vlast u Federaciji BiH, zvaničnici u Briselu su ponovili da su visoka predstavnica Ešton i komesar File jasno stavili do znanja "obaveze koje političke vođe u BiH moraju ispoštovati".

Stvaranje uslova da BiH traži članstvo u EU

Izvori EU su uoči zasijedanja stavili do znanja da se to tijesno usaglašava i sa Amerikom, kao i sa Savjetom za sprovođenje mira (Dejtonskog sporazuma) u BiH.

Tad su šefovi diplomatija razmotrili strategiju preuzimanja ključne uloge Evrope u Bosni i Hercegovini i brzom postavljanju jednog Evropljanina na položaj jedinstvenog predstavnika EU, ali i međunarodne zajednice u BiH.

Neki ministri su tad izjavili da će naimenovanje jedinstvenog EU predstavnika za BiH imati posljedice za sadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice, tako da o tome mora biti pokrenut dijalog i sa vlastima u Bosni.

Izvori EU su uoči zasijedanja stavili do znanja da se to tijesno usaglašava i sa Amerikom, kao i sa Savjetom za sprovođenje mira (Dejtonskog sporazuma) u BiH.

Zaključi ili bar rasprava ministara EU o Bosni bi, u ponedjeljak, trebalo da se dotakne i "povoljnih i ograničavajućih (kaznenih) mjera", kojima bi EU pospješila preustrojstvo ustava, institucija i evropske reforme u toj zemlji s ciljem da se konačno stvore uslovi da Bosna zatraži i status kandidata za članstvo u EU.

Budući izaslanik EU da bude međunarodni predstavnik

Kad je riječ o ukidanju Ureda visokog predstavnika za BiH, evropski izvori su stavili do znanja da su "američki i drugi partneri spremni da imaju povjerenja u Evropsku uniju", s tim da budući izaslanik EU bude ujedno međunarodni predstavnik.

Donedavno je stav EU bio da Bosna ne može napredovati i u budućnosti pregovarati o članstvu s EU sve dok sadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice (i EU) bude imao ovlašćenja da se direktno upliće u djelovanje političkih rukovodstava i ustanova vlasti te zemlje, jer to BiH čini "protektoratom", a ne suverenom zemljom kakva jedino može da sklopi sporazum o članstvu s EU.

Bonus video: