Ekonomija u Evropi se stabilizuje

U februaru je inflacija u eurozoni porasla na 2,4 procenta u situaciji kada Evropska centralna banka, zbog stabilnosti cijena preporučuje inflaciju ispod dva procenta
0 komentar(a)
Oli Ren, Foto: Rojters
Oli Ren, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.03.2011. 10:40h

Nemiri u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, kao i prirodno-nuklearna kataklizma u Japanu, stvaraju nove nesigurnosti u globalnim ekonomskim okvirima, koje će uticati i na Evropu.

Nemiri u arapskim zemljama odrazili su se poskupljenjem nafte i energenata, što je praćeno i skokom cijena hrane. Sve je to uticalo i na porast inflacije u 17 zemalja eurozone.

U februaru je inflacija u eurozoni porasla na 2,4 procenta u situaciji kada Evropska centralna banka, zbog stabilnosti cijena preporučuje inflaciju ispod dva procenta.

Ako se izuzmu cijene energenata i hrane, osnovna inflacija u eurozoni iznosila je 1,2 procenta u januaru ove godine.

"U Evropi oporavak ekonomije se nastavlja i postaje sve više održiv, zahvaljujući prebacivanju težišta sa rasta zasnovanog na izvozu na rast orjentisan ka domaćoj potražnji“, izjavio je komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren.

Spriječiti dalji porast cijena i plata

Predsjednik Evrozone Žan Klod Junker naglasio je da će rast inflacije biti pod budnim okom vlasti 17 članica eurozone i da je važno spriječiti dalji porast cijena i plata, jer bi to moglo izazvati inflatorne tenzije.

Ministri finansija zemalja kojima je euro zajednička valuta pozdravili su odluku koju su lideri eurozone prethodnog vikenda donijeli za definisanje sveobuhvatne evropske ekonomske strategije.

Ren je ocijenio da je to put za napredak u oblasti fiskalne konsolidacije, finansijske obnove, ispunjavanja strukturnih reformi za brži rast i zapošljavanje, ali i za jačanje ekonomskog upravljanja.

"Odluke da se efektivni pozajmni kapaciteti budućeg Evropskog stabilizacionog mehnanizma uspostave na 500 milijardi eura i da se pojača pozajmni kapacitet Evropskog prelaznog fonda za spasavanje eura na 440 milijardi eura su dobrodošli signali koji poručuju da smo spremni da očuvamo finansijsku stabilnost u Evropi", rekao je Ren.

Konačno usklađivanje tehničkih detalja, predloga i razlika koje još postoje među zemljama članicama da bi se došlo do trajnog odgovora za rješavanje dužničkih kriza trebalo bi da bude završeno do samita EU u Briselu 24. i 25. marta.

Bonus video: