Očekuje se novi talas emigracije iz Poljske

Više od 500.000 Poljaka godišnje moglo bi da ode u Njemačku i Austriju nakon otvaranja tržišta tih zemalja za poljske državljane 1. maja, procjenjuje se u Varšavi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 16:11h

Kada je riječ o posljedicama otvaranja tržišta rada Njemačke i Austrije moraju se uzeti u obzir tri mogućnosti, kazala je Izabela Grabovska-Lusinska iz Centra za istraživanje migracija Univerziteta u Varšavi.

Prema prvom scenariju, u Njemačku bi odlazilo svake godine "oko 415.000 Poljaka, uključujući 350.000 sezonskih radnika, a pored toga bi 100.000 otišlo u Austriju", kazala je ona agenciji PAP.

"Drugi scenario predviđa da bi pored tog migracionog toka više desetina hiljada Poljaka moglo odlučiti da iz Velike Britanije, koja još trpi posljedice ekonomske krize, ode u Njemačku", dodala je ona.

Prema trećoj varijanti, koju je napravila Poljsko-njemačka privredna i industrijska komora, broj Poljaka potencijalnih emigranata dva puta je veći nego u prvom scenariju.

Grabovska-Lusinska smatra da taj treći scenario nije mnogo realan. Ona je istakla da Poljaci koji odlaze u Njemačku i Austriju prije svega traže poslove u izgradnji i poljoprivredi.

Poljska ministarka rada Jolanta Fedak je nedavno kazala da se Poljska ne plaši masovnog odlaska radnika nakon otvaranja tržista rada Njemačke i Austrije 1. maja.

"Poljaci već poznaju evropsko tržište. Ne očekujemo egzodus", kazala je ona u februaru.

Ona je ocijenila da će se otvaranje tržišta najviše odraziti na one koji ilegalno rade u Njemačkoj i žele da legalizuju posao.

Nakon pristupanja Poljske Evropskoj uniji 2004. godine zabilježen je prvi veliki talas emigracije Poljaka u Veliku Britaniju i Irsku.

Njemačka i Austrija su prilikom pristupanja Poljske EU odlučile da otvaranje svog tržišta rada za nove članice odlože do 2011. godine.

Bonus video: