Na Malti referendum o legalizovanju razvoda

"Da li biste ponudili mogućnost razvoda bračnim parovima koji ne žive zajedno bar četiri godine, a nema realnih izgleda da se pomire, uz uslov da su im djeca odgovarajuće zbrinuta".
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 13:24h

Oko 400.000 stanovnika Malte, jedine države u Evropi koja zabranjuje razvod braka, izjasniće se 28. maja na referendumu da li žele da se usvoji zakon koji bi omogućio supružnicima da se razvedu.

Prema odluci nacionalnog parlamenta, referendum neće imati obavezujući, već samo savjetodavni karakter.

Punoletni građani najmanje članice Evropske unije odgovaraće na pitanje: "Da li biste ponudili mogućnost razvoda bračnim parovima koji ne žive zajedno bar četiri godine, a nema realnih izgleda da se pomire, uz uslov da su im djeca zbrinuta na odgovarajući način".

Oko 95 odsto stanovnika Malte su katolici, a po jedna crkva postoji na svakih 1‚2 kvadratnih kilometara.

"Krajnje je vrijeme da razvodu priđemo racionalno, a ne kao religijskoj dogmi. Želim da živim u evropskoj državi u punom smislu te riječi.

Nije dovoljno samo to što mogu na aerodromima da stanem u red sa građanima EU, već želim da dijelim sve evropske vrijednosti", rekao je lider opozicione Laburističke partije Jozef Muskat.

Premijer Malte Lorens Gonzi bio je protiv raspisivanja referenduma, ali je dopustio članovima parlamenta iz njegove Nacionalističke partije da prilikom odlučivanja

glasaju po svojoj volji i na opšte iznenađenje doživio je poraz.

Bonus video: