Putin: Povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma dovešće do trke u naoružanju

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2018. 18:33h

Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom razoružavanju dovešće do trke u naoružanju i do izuzetno opasne situacije, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Ako se takvi sporazumi raskidaju, onda ne ostaje ništa u pogledu ograničenja naoružanja. Situacija će biti, kako mislim, izuzetno opasna. Neće ostati ništa osim trke u naoružanju", rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Američki predsjednik Donald Tramp nedavno je izjavio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su prije 30 godina, u sovjetsko vrijeme, potpisali Vašington i Moskva. Tramp je rekao da je Rusija prekršila taj sporazum, ne navodeći druge detalje.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Bonus video: