NABAVLJALI INFORMACIJE OD NEKADAŠNJEG DRŽAVNOG POŠTANSKOG GIGANTA

Bild: Partije kupovale podatke o biračima od Dojče posta

To je moglo da im omogući da političke reklamne poruke upute specificnim djelovima biračkog tijela, objavio je list "Bild am zontag"
55 pregleda 0 komentar(a)
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Izbori u Albaniji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2018. 15:34h

Dvije vodeće njemačke partije kupovale su podatke o biračima od kompanije Dojče post, nekadašnjeg državnog poštanskog giganta.

To je moglo da im omogući da političke reklamne poruke upute specificnim djelovima biračkog tijela, objavio je list "Bild am zontag".

Kako se navodi, demohrišćani (CDU) i slobodne demokrate (FDP) počele su da prikupljaju informacije iz ćerke firme Dojče posta 2005. godine i na nabavku tih podataka potrošile su više hiljada eura uoči prošlogodišnjih izbora.

Iako nisu dijeljeni podaci o konkretnim biračima, informacije koje je pružio Dojče post sadržale su podatke o članovima domaćinstva, njihovom obrazovanju, navikama korisnika i druge socio-demografske informacije koje bi omogućile njemačkim političkim partijama da steknu uvid u potencijalne izborne navike građana, navodi njemački list.

CDU i FDP priznale su da su nabavile podatke o biračima, ali su navele da su se pridržavale strogih pravila o zaštiti podataka u Njemačkoj, prenosi "Politiko".

Dojče Post je takođe saopštila da nije prekršila zakone o privatnosti i da ni sa jednom političkom partijom nije podjelila adrese birača.

Preporučujemo za Vas