Razbijena mreža falsifikatora pasoša

Francuske, belgijske i britanske vlasti potpomognute Europolom, uspješno su razbile kriminalnu grupu koja se bavila izradom lažnih dokumenata za ilegalne imigrante.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 15:36h

Europol je pomogao operaciju vođenu 8. i 9. marta tokom koje su obavljeni pretresi kuća i uhapšeno 11 osoba u Francuskoj, a jedna u Belgiji, navodi se na web-stranici Europola.

Razbijena je pakistansko-bangladeška kriminalna mreža u Francuskoj koja je opskrbljivala imigrante visoko kvalitetnim pasošima EU-a koje su izrađivali krivotvoritelji u Belgiji i Francuskoj. S ovim pasošima imigranti su ilegalno ulazili u Veliku Britaniju.

Među uhapšenima je i ljekar koji je izdavao lažne ljekarske potvrde ilegalnim imigrantima u Francuskoj u kojima je navodio da boluju od hepatitisa B i da su im neophodni recepti i lijekovi.

Uz ove potvrde imigranti su lakše regulirali status u Francuskoj, a tu uslugu ljekar je naplaćivao između 5.000 i 10.000 eura.

Imigranti su prvo bili ilegalno dovedeni iz Bangladeša u Francusku za što su plaćali svaki po 12.000 eura.

Tokom istrage je utvrđeno i da su kriminalci iz Albanije i Bangladeša osiguravali klijentima potrebne dokumente i transport ka Velikoj Britaniji.

Put od Francuske do Velike Britanije koštao je ilegalne imigrante 5.000 eura

Bonus video: