ZAKON O RADU

Novi kodeks rada u Rumuniji

Rumunska vlada usvojila je kontroverzni Kodeks rada za koji će, i pored oštrih kritika opozicije i sindikata, premijer Emil Bok preuzeti odgovornost u parlamentu.
0 komentar(a)
Rumunski premijer Emil Bok, Foto: Beta
Rumunski premijer Emil Bok, Foto: Beta
Ažurirano: 28.02.2011. 20:31h

Opzicija je najavila da će, pošto premijer predstavi Kodeks rada, u parlamentu pokrenuti proceduru izglasavanja nepovjerenja vladi, a sindikati su najavili velike proteste i štrajkove.

Premijer Bok rekao je danas nakon sjednice vlade da je novi Kodeks rada neophodan kako bi gradjani lakše dolazili do posla i više zarađivali.

Kodeks predviđa kao pravilo radni ugovor na neodeđeno vrijeme, ali i ugovor na određeno, između 24 i 36 mjeseci, što može biti od koristi za građane koji periodično traže drugo radno mjesto, kao i za poslodavce, prenosi Beta.

Premijer Bok je naveo i da Kodeks predviđa da građanin može paralelno da dobije i drugo radno mesto, čime se izbjegava rad na crno, a zaposleni više zarađuju.

On je dodao da su predviđene velike kazne za rad na crno, počevši od novčane kazne do krivičnog postupka.

Kodeks predviđa da radno vrijeme ne može biti duže od osam sati dnevno, odnosno 48 sati nedjeljno, ali da se to vrijeme u određenim uslovima može produžiti, ali tako da u četiri mjeseca prosjek ne bude veći od 48 sati nedjeljno.

Rumunska opozicija, nedavno ujedinjena u Socijal-liberalnu uniju (USL), najavila je da će, pošto premijer predstavi Kodeks rada u parlamentu, pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja vladi i predstaviti svoj Kodeks rada.

Procedura preuzimanja odgovornosti od strane vlade pred parlamentom za jedan zakon, kako bi se izbegla rasprava, može biti okončana padom vlade, ako za predloženi zakon ne glasa većina senatora i poslanika.

Ako dobije većinu u parlamentu, zakon postaje važeći.

Za posljednje dvije godine, vlada Emila Boka je više puta s uspjehom pribjegla toj proceduri.

Parlament je samo jednom glasao protiv predloženog zakona i vlada je tada pala, ali na kratko, jer je predsjednik Trajan Basesku ponovo imenovao Emila Boka za mandatara nove vlade.

Preporučujemo za Vas