Opoziciona stranka Fin Gejl osvojila najviše glasova

Fin Gejl je osvojio 57 mjesta u parlamentu, stranka Lejbour 30. Fiona Fojl 13, Šin Fejn 12 i nezavisni poslanici 13 mjesta u donjem domu parlamenta, gde je za većinu potrebno 83 mjesta.
73 pregleda 0 komentar(a)
izbori Irska, Foto: Rojters
izbori Irska, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.02.2011. 09:10h

Glavna opoziciona partija u Irskoj Fin Gejl osvojila je najviše glasova 36,1 odsto na vanrednim parlamentarnim izborima, dok je dosadašnja vladajuća stranka Fiona

Fojl dobila 17,5 odsto glasova, saopštila je izborna komisija nepotpune rezultate izbora.

Ljevičarska stranka Lejbour osvojila je 19,4 odsto glasova a nacionalistički Šin Fejn (bivše političko krilo Irske republikanske vojske - IRA) 9,9 odsto glasova, dok su nezavisni poslanici dobili 12,6 odsto,

Fin Gejl je osvojio 57 mjesta u parlamentu, stranka Lejbour 30. Fiona Fojl 13, Šin Fejn 12 i nezavisni poslanici 13 mjesta u donjem domu irskog parlamenta, gde je za većinu potrebno 83 mjesta.

Konačni rezultati bi trebalo da budu saopšteni večeras ili sjutra rano ujutro.

Fiona Fojl, koja je morala zbog kraha ekonomije i gubitka povjerenja birača da raspiše prijevremene izbore, postigla je najgori rezultat stranke u njenoj istoriji.

Nova vlada, bez obzira kakva će biti, imaće "velike izazove", upozoravaju analitičari pošto je veliko nezadovoljstvo postignutim dogovorom s Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskoj unijom radi izlaska zemlje iz krize.

Bonus video: