ČOVJEK VIKIILIKS

Neustrašivi ruski pravnik proganja tajkune i druge "nedodirljive"

Anketa koju je u oktobru sproveo „Komersant“ pokazala je da bi na izborima za gradonačelnika Moskve, Navaljni pobijedio ubjedljivo, sa 45 odsto osvojenih glasova
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 01:39h

Aleksej Navaljni skače iz stolice i crta pet crnih krugova na bijeloj tabli. Krugovi predstavljaju igrače u ruskoj naftnoj industriji, koja vrijedi milijarde. Sa beskrajnom energijom i brzinom, on povlači linije i spaja tačkice, pričajući priču o onome što naziva klasičnom ruskom korupcijom.

To se u Rusiji ne radi, makar ne javno, podsjeća britanski „Gardijan“. Navaljni to govori u zemlji u kojoj su najveći kritičari vlade u zatvoru, protjerani ili ubijeni.

Međutim, ovaj 34-godišnji advokat, inteligentan, samouvjeren i očigledno neustrašiv, napravio je karijeru od proganjanja onih koji se u Rusiji smatraju nedodirljivim.

Kao glavni ruski zviždač – čovjek Vikiliks – on se protekle tri godine fokusirao na upotrebu zakona kako bi došao do informacija od ozloglašeno tajnovitih državnih korporacija koje podstiču ekonomiju zemlje i pune džepove najviših zvaničnika.

„Svako kaže da je korupcija svuda, ali meni je čudno da to kažem i da onda ne pokušam da krivce za tu korupciju ne sklonim“, kazao je Navaljni tokom intervjua u njegovoj kancelariji u centru Moskve.

Koristi dokumenta sa vladinih sajtova

Navalni obično koristi dokumenta koja su dostupna na vladinim sajtovima. U novembru je objavio procurjeli izvještaj revizorske komisije u kojem stoji da je Transnjeft, državni monopol naftovoda, isisao četiri milijarde iz izgradnje naftovoda koji povezuje Rusiju sa azijskim tržištom.

Nedavno, Navaljni je pobijedio u pravnom procesu protiv Transnjefta i Rosnjefta, natjeravši ih da manjinskim akcionarima obezbijede pristup dokumentima kompanije, uključujući i zapisnike sa sastanaka odbora.

U maju, on je dobio sudski spor kojim je primorao policiju da istraži ko je imao koristi od ogromnih dobrotvornih donacija Transnjefta iz 2006-07, u iznosu od 15 milijardi rubalja.

Novi projekat Navaljnog je RosPil, internet sajt koji koristi stotine dobrovoljaca kako bi pretraživali javna dokumenta o državnim tenderima, što je primarna oblast državne korupcije. Tu ideju je smislio u oktobru, nakon što je njegovo razotkrivanje namještenog vladinog tendera dovelo do poništavanja i ostavke državnog zvaničnika koji je bio nadležan za nadgledanje. Svega dvije nedjelje nakon osnivanja, Navaljni je sakupio četiri miliona rubalja, što je rekordna suma u Rusiji.

„Postalo je moderno biti u opoziciji, jer svi vide da zemlja ide do đavola“, kazao je Navaljni u intervjuu za britanski list. „I moćnici shvataju i znaju da bi se kraj mogao dogoditi svakog trenutka, stoga je najbolje krasti što brže“.

Bio bi gradonačelnik Moskve kažu istraživanja

Navaljni vjeruje da ne može doći do velike promjene dok režim Vladimira Putina ne padne. „Nemoguće su promjene pod njeghovim rukovodstvom. Ovi ljudi nikada sebi neće uskratiti milijarde dolara. Prije ili kasnije nešto će se promijeniti i dokumenta koja smo mi prikupili će biti upotrijebljena kako bi onik završili u zatvoru“.

Mada ljutito govori o režimu, njegova kampanja je nastala iz sebičnih motiva. Nakon sticanja diplome u pravu 1998. i rada za građevinsku kompanije, Navaljni je počeo da ulaže na berzi. „Uložio sam novac na plave čipove i prilično brzo shvatio da ne isplaćuju dividende“, kazao je on. „Istovremeno Forbsova lista bogataša je pokazivala gdje idu dividende“.

Magistrirao je finansije i pridružio se opozicionoj stranci Jabloko. „Gardijan“ podsjeća da je Navaljni pomogao u organizaciji protesta protiv Putina, ali je nekoliko godina kasnije istupio iz stranke zbog svojih konzervativnih, čak nacionalističkih, političkih stavova.

Anketa koju je u oktobru sproveo „Komersant“ pokazala je da bi na izborima za gradonačelnika Moskve, Navaljni pobijedio ubjedljivo, sa 45 odsto osvojenih glasova.

Navaljni se već suočava sa pravnim prijetnjama. U njegovom uobičajenom direktnom stilu on je vladajuću partiju „Ujedinjenu Rusiju“ nazvao „strankom prevaranata i lažova“, tokom jednog radijskog intervjua prošle nedjelje. Neimenovani članovi stranke su preko advokata najavili tužbu. Međutim, Navaljni kaže da se ne plaši. „Svaka osoba koja preduzme nezavisnu akciju u Rusiji – u novinarstvu, biznisu, bilo čemu – riskira“, kazao je on. „Svjestan sam da oni mogu sve što požele, ali to me neće zaustaviti“.