Sud odlučio da Asanž bude izručen Švedskoj

BBC piše da će Asanž podnijeti žalbu na presudu Višeg suda u Londonu u naredne dvije nedjelje.
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Arhiva Vijesti
Džulijan Asanž, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.02.2011. 12:35h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž biće izručen Švedskoj zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju dvije Šveđanke, odlučio je londonski sud.

BBC piše da će Asanž podnijeti žalbu na presudu Višeg suda u Londonu u naredne dvije nedjelje.

39-godišnji osnivač Vikiliksa poricao je optužbe tvrdeći da su politički motivisane, a mnogi tvrde da je sve to zavjera kako bi se Asanž našao iza rešetaka i da mu se naruši ugled.

Advokat optuženog Asanža tvrdi da se slični slučajevi u Švedskoj vode “iza zatvorenih vrata”.

Kler Montgomeri, ispred švedskih vlasti, je kazala da će dokazi sa suđenja biti pročitani bez prisustva javnosti, ali da će se odbrana biti javna.

BBC piše i da će Evropski sud za ljudska prava intervenisati ukoliko se Asanž suoči sa “nehumanim tretmanom i nefer suđenjem”.

Australijanac je uhapšen 7. decembra, a do danas se nalazio u kućnom pritvoru.

Advokati su ranije, u sudskom podnesku, upozorili da bi SAD, ako Asanž bude izručen Švedskoj, mogle da traže njegovo izručenje, da ga drže u vojnom zatvoru Gvantanamo i da mu, zbog objavljivanja povjerljivih podataka, sude za špijuniranje, a u slučaju da ga proglase krivim, prijetila bi mu i smrtna kazna.

Sam Asanž je rekao da bi ga u tom slučaju u Americi mogli likvidirati.

Montgomeri je izjavila da nema dokaza da bi Asanž mogao biti izručen Vašingtonu i istakla da je za to nužan pristanak Londona.

Ona je rekla i da je zahtjev Švedske za izručenje, uprkos tome što Asanž još nije zvanično optužen, u skladu s tamošnjim zakonom, prema kome osumnjičeni mora da bude ispitan prije zvaničnog podizanja optužnice.

Tužilaštvo smatra da bi se Asanžu sudilo u Švedskoj po najblažoj optužbi za silovanje, za koju je maksimalna propisana kazna četiri godine zatvora.

Bonus video: