Novi talas štrajkova u Grčkoj

Prema izvještajima agencija, danas ne rade profesori i učetelji, a povremeno i gradski prevoz u Atini, što pravi velike probleme građanima.
0 komentar(a)
Atina, Foto: Rojters
Atina, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.02.2011. 10:46h

Talas štrajkova u Grčkoj nastavljen je pošto su mnogi sindikati odlučili da obustave rad u znak protesta zbog vladinih mjera štednje.

Prema izvještajima agencija, danas ne rade profesori i učetelji, a povremeno i gradski prevoz u Atini, što pravi velike probleme građanima.
Federacija advokata, koja već danima ne radi, odlučila je da štrajk produži do petka, jer je nezadovoljna predlogom vlade da se grčka advokatura otvori i za stranu konkurenciju.
Ovo je, kako se najavljuje, samo uvod u još veći talas štrajkova, koji počinje sjutra.
Najveće sindikalne konfederacije GSEE i ADEDY, koje okupljaju skoro dva miliona zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, za sjutra su najavile 24-časovni štrajk koji će sigurno paralisati zemlju.
OTOE, sindikat koji zastupa interese zaposlenih u bankakama, takođe je saopštio da će učestvovati u protestnom skupu koji je zakazan za sjutra u centru Atine.
Povremene prekide rada najavile su i aviokompmanije i kontrolori leta, tako da će mnogi letovi, pogotovo na domaćim linijama, biti otkazani. Najavljuje se i poremećaj na železnicama.
Vlada premijera Jorgosa Papandreua je - i pored talasa štrajkova, koji traje više od godinu - prisiljena da uvodi mjere štednje, pošto se Grčka suočila sa dosad nezapamćenom ekonomskom krizom.
To je predsuslov i za dobijanje zajmova od MMF i evropskih finansijskih institucija u iznosu od 110 milijardi eura.

Bonus video: