ODMOR O SVOM TROŠKU

Evropski parlment zabranjuje ljetovanje na jahtama oligarha

Slično negodovanje izazvalo je otkriće da je komesar za trgovinu Piter Mendelson 2008. ljetovao na jahti ruskog tajkuna Olega Deripaske.
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2011. 16:13h

Evropska komisija je objavila ovu odluku tokom sastanka sa najvišim predstavnicima Evropskog parlamenta, u nedelji kada je otkriveno da su šefica francuske diplomatije Mišel Alio-Mari i premijer Fransoa Fijon prihvatali pozive na luksuzno ljetovanje kod tunižanskog diktatora Zina El Abidina Ben Alija i njegovog egipatskog kolege Hosninja Mubaraka, prenosi Tanjug.

U malo daljoj prošlosti, slično negodovanje izazvalo je otkriće da je komesar za trgovinu u prvoj Komisiji pod predsjedavanjem Žozea Manuela Baroza Piter Mendelson 2008. ljetovao na jahti ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Sam Barozo bio je pozvan 2005. pred evropske poslanike da im objasni kako to da besplatno ljetovanje na jahti grčkog brodovlasnika i milijardera Spirosa Latsisa ne predstavlja sukob interesa sa njegovim nadzorom slučajeva monopola u pomorskom saobraćaju.

Prema novom pravilniku, komesari ne smeju više "prihvatati pozive osim u slučaju kada je to u skladu sa diplomatskim i kurtuaznim potrebama".

Kako prenosi "Euobzerver", jedan evropski zvaničnik rekao je da ovo znači da "komesari mogu samo prihvatati diplomatsku pomoć za zvanična poslovna putovanja, ali ne za odmore".

On je dodao da, iako je čest slučaj da zvaničnici idu na skijanje sa poslovnim magnatima koji su im stari prijatelji, u budućnosti će čak i za ovo morati da dobiju dozvolu kako bi se osiguralo nepostojanje sukoba interesa.

U kodeksu se, takođe, izbjegava jasno definisanje "sukoba interesa" i "lobiranja" i time se u sivoj zoni ostavlja koje su to tačno aktivnosti koje etički komitet Komisije treba da nadzire.

Odlučeno je i da ovaj ad hok tročlani komitet bude proširen, ali nikakvi detalji o tome nisu navedeni u novoj odluci.

U međuvremenu, bivšim komesarima biće dozvoljeno da se bave lobiranjem, sve dok to ne rade sa ljudima zaposlenim u njihovim bivšim direktoratima.

Iako su poslanici koji su o ovome razgovarali sa Barozom rekli da je on bio "veoma otvoren" za ulogu i sugestije Parlamenta u pripremi ovog kodeksa i izradi zajedničkog kodeksa za sve evropske institucije, zvaničnici Komisije su imali sasvim drugačiji stav smatrajući da se radi o "kodeksu Komisije" i da "Parlament tu nema što da se miješa".

Galerija