SREĆNA ZEMLJA

Belgija oborila rekord - bez vlade 8 mjeseci

Na interenetu je organizovana inicijativa Kamping 16, koja okuplja 150.000 osoba, sa zahtjevom političarima da vrate novac koji su primali od juna 2010. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 16:46h

Belgija je postala svjetski rekorder pošto je 249 dana bez Vlade, a vjerovatno će nastaviti da povećava taj rekord, jer se ni u najavi ne vidi rješenje ovog pitanja.

Što se tiče perspektive Belgije, ona ni najmanje nije ružičasta, jer je kralj Albert Drugi objavio da za dvije nedjelje produžava mandat vršiocu dužnosti premijera Ivu Letermu.

Parlamentarni izbori 13. juna prošle godine prouzrokovali su zastoj u odnosima vodećih stranaka, koje ne mogu da se dogovore o autonomiji Belgijanaca koji govore holandski i onih koji govore francuskim jezikom.

U gradu Louven la Nuv, naseljenog frankofonim stanovništvom, povodom ovog rekorda, besplatno je dijeljen pomfrit, kako bi proslavili rekord države bez vlade, dok je 249 Flamanaca u Gentu skinulo odjeću.

U međuvremenu, na interenetu je organizovana inicijativa Kamping 16, koja okuplja 150.000 osoba, sa zahtjevom političarima da vrate novac koji su primali od juna 2010. godine.

"Zašto bismo svojim novcem plaćali ove ljude, koji odbijaju da rade posao, koji smo ih zamolili da rade", navodi se u obrazloženju ove inicijative.

Zastoj u formiranju Vlade nije uticao na predsedavanje Belgije Evropskom unijom, u drugoj polovini 2010. godine, jer se radi o iskusnim diplomatama, navodi je Eu obzerver.

Galerija