Al-Janabi: Moja laž pokrenula je rat između Amerike i Iraka

Janabi je izmislio da Sadam raspolaže kamionima u kojima se nalazi biološko oružje spremno za upotrebu i lansiranje.
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 08:04h

Rafid Ahmed Alvan al-Janabi, koji je u američkim i njemačkim obavještajnim službama bio poznat pod kodnim imenom Kurvbol, britanskom dnevnom listu Gardijan ispričao je kako je on izmislio da Irak ima tajno oružje za masovno uništenje da bi uvjerio Amerikance da je Sadam Husein opasan i da ga treba svrgnuti, prenosi hrvatski Večernji list.

On je izmislio da Sadam raspolaže kamionima u kojima se nalazi biološko oružje spremno za upotrebu i lansiranje te da raspolaže tajnim fabrikama oružja za masovno uništenje. Tvrdi da je upravo na temelju njegovih priča bivši američki predsjednik Džordž Buš donio odluku da krene u napad na Irak i rušenje Sadama Huseina.

Iako kaže da je bio šokiran kad je vidio do čega je njegova izmišljotina dovela, naglašava da je on sam, ali i njegovi sinovi, ponosan što mu je pružena prilika da pomogne u rušenju Sadamovog režima od kojeg je pobjegao u izgnanstvo 1995. godine.

Špijuni mu pomagali

Priča počinje u Njemačkoj u kojoj je Janabi dobio azil i gdje i sada živi. Kaže da je 2000. godine s njim kontaktirao njemački dužnosnik, kojem je ispričao priču o mobilnom biološkom oružju. Janabi kaže da ga je njemačka obavještajna služba identifikovala kao inženjera hemije školovanog u Bagdadu. Od njega su tražili bilo kakve insajderske informacije o Sadamovom Iraku.

"Odmah sam shvatio da je to prilika koja se ne propušta. Njemački obavještajci bili su toliko željni informacija i detalja da su mi pomagali da opišem procese proizvodnje biološkog i hemijskog oružja. Dali su mi priručnik za inženjere hemije koji još uvijek imam", kazao je Janabi.

On je Gardijanu rekao da je istina izašla na vidjelo i sredinom 2000., kad su njemački agenti otputovali u Dubai na razgovor sa dr Bazilom Latifom, bivšim Janabijevim šefom u iračkoj vojnoj industriji. Janabi je Latifovog sina, koji je studirao u Londonu, optužio da je pribavljao oružje za Sadama.

Latif je već tada rekao da ništa od onoga što je Janabi kazao nije istina. Kad su ga Nijemci suočili sa Latifovom verzijom, on se povukao, ali kada su ponovno u vezi sa istom pričom kontaktirali sa njim dvije godine kasnije, shvatio je da ih Latif nije razuvjerio.

Bez kajanja za laži

Tada su mu zaprijetili da njegovoj trudnoj supruzi neće dopustiti da dođe u Njemačku, već će je iz Španije vratiti u Maroko. Nije imao izlaza pa je počeo da sarađuje. Kad je 5. februara 2003. čuo govor Kolina Pauela pred Vijećem sigurosti, postalo mu je jasno da su njegove laži poslužile kao povod za rat.

Sada naglašava da ne žali što je to učinio iako je u njegovoj zemlji poginulo više od 100.000 ljudi.

"Gine se u svim ratovima. Želio sam slobodu za Irak. Jesam li imao drugog izbora?", kazao je Janabi.

Njemački parlamentarni zastupnik Hans-Kristijan Strobele upozorio je da je Kurvboll prekršio njemački zakon koji zabranjuje širenje lažnih informacija koje mogu dovesti do rata ili narušavanja odnosa između dvije zemlje te da može završiti u zatvoru.

Mogao bi biti osuđen i na doživotnu kaznu zatvora – tvrdi taj njemački političar koji Kurvbolovu ispovijest planira da stavi na dnevni red Bundestaga. Zanima ga je li tadašnji njemački kancelar Gerhard Šreder uoči invazije na Irak znao da Curveball laže. Šreder je tada odbio da se priključi Bušovoj "koaliciji voljnih".

Irački disident bio je svjestan da će njegov istup izazvati posljedice. Svojoj supruzi i bratu u Švedskoj dao je broj telefona Gardijanovog novinara "za slučaj da se njemu nešto dogodi".

Galerija

Bonus video: