MKG: EU mora snažnije nastupati u spoljnoj politici

"U krhkim državama organizovani kriminal se jako dobro osjeća", podvukao je Deletroz, ističući da bi Evropa trebalo da razvije zajedničku energetsku politiku.
0 komentar(a)
Crna Gora i Eu, Foto: Ctv
Crna Gora i Eu, Foto: Ctv
Ažurirano: 15.02.2011. 08:48h

Potpredsjednik za Evropu Međunarodne krizne grupe (MKG) Alen Deletroz zatražio je u Beču snažnije pozicioniranje EU u zajedničkoj spoljnoj politici.

Deletroz je, u izlaganju na sastanku eksperata u Beču, naglasio da postoji nedostatak evropske vjerodostojnosti, što se pokazuje kako interno u izradi zajedničkih stavova EU, tako i eksterno u nastupima tokom aktuelnih povoda.

Kao primjer on je naveo ponašanje EU u vezi događaja na Bliskom istoku, konkretno u Tunisu i Egiptu.

Za razliku od Brisela, iz Vašingtona je tokom protesta stanovništva upućena jasna poruka, naglasio je Deletroz.

Šefica američke diplomatije Hilari Klinton suočila se sa novom situacojom, dok je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton dugo ćutala, smatra zvaničnik MKG.

Švajcarski ekspert je ukazao da postoje nedostaci i u razvoju zajedničkih stavova EU, dodajući da čak u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) danas postoji manje zajedničkih stavova.

Pozitivno on je ocijenio Lisabonski sporazum, istakavši da je donio bolje struktuiranje EU.

Evropska spoljna služba je, prema njegovim riječima, dobra za MKG, jer time nevladine organizacije dobijaju direktnog sagovornika u EU.

Istovremeno Deletroz je kritikovao da 90 odsto odluka u Briselu biva donijeto na ministarskom nivou, a premalo se delegira, ocijenivši da bi ministri svoje kapacitete trebalo više da fokusiraju na strategije, geografski kao i tematski.

Dalje je upozorio na opasnosti koje sa sobom donosi ekonomska kriza.

"U krhkim državama organizovani kriminal se jako dobro osjeća", podvukao je Deletroz, ističući da bi Evropa trebalo da razvije zajedničku energetsku politiku.

Bonus video: