Berluskoni: Tužiću državu

Silvio Berluskoni je otvorio put za totalni ustavni obračun u Italiji nakon što su milanski tužioci zatražili da mu se odmah sudi, na osnovu optužbi vezanih za seksualni skandal.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 21:51h

Premijer ih je optužio za kršenje zakona i da idu protiv parlamenta. Odmah nakon toga je njegov glavni saveznik, Umbero Bosi iz Sjeverne lige, rekao da zahtjev za podizanjem optužnice označava početak „totalnog rata između” italijanskog pravosuđa i parlamenta, objavio je britanski „Gardijan”.

Berluskoni i njegovi saveznici tvrde da je slučaj trebalo odbaciti prošle nedjelje nakon glasanja u donjem domu parlamenta, gdje oni imaju tijesnu većinu. Tada je usvojena rezolucija koja je praktično značila da tužioci nemaju pravo da nastave istragu.

Glavni milanski tužilac Edmondo Bruti Liberati rekao je da bi premijeru trebalo da se sudi bez preliminarnog saslušanja zbog „očiglednosti dokaza“ protiv njega.

Očekuje se da sudija Kristina di Ćenso početkom naredne nedjelje donese odluku o zahtjevu tužilaca. Ako ga prihvati, suđenje bi moglo početi već u aprilu, naveo je „Gardijan”.

„Pokušaću da tužim državu“

Očigledno bijesan zbog riješenosti tužioca da nastavi, Berluskoni se na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Rimu rekao: „To je sramota. To je odvratno. Pitam se ko će da plati za ove aktivnosti, koje imaju subverzivni cilj.“

Potom je naveo da će poreski obveznici biti ti koji će platiti, jer „Pokušaću da tužim državu.“ Premijer nije pojasnio po kom osnovu će to učiniti.

„Ne brinem za sebe. Ja sam bogati gospodin koji može ostatak života provesti gradeći bolnice za djecu, kao što sam uvijek želio“, rekao je.

Berluskoni, koji tvrdi da se nije ogriješio o zakon, optužen je da je maloljetnoj prostitutki platio za seks i da je potom zloupotrijebio položaj da bi prikrio navodno krivično djelo.

Zahtjev tužilaca, objavljen dok je Berluskoni u Rimu predstavljao plan za oživljavanje posustale privrede, vjerovatno će biti samo jedan stadijum u potencijalno dugotrajnoj pravnoj borbi sa neizvjesnim ishodom, navodi Rojters.

Tri povezana slučaja: poreska prevara, pronevjera i korupcija

Berluskoni (74), kome je ustavni sud prošlog mjeseca ukinuo imunitet od gonjenja, već je suočen sa suđenjem za tri povezana slučaja poreske prevare, pronevjere i korupciju, koje bi trebalo da se nastavi narednih nedjelja.

Tokom istrage koja je trajala više od osam mjeseci, policija i tužioci su nagomilali stotine stranica dokaza sa namjerom da pokažu da je premijer pozvao desetine žena, uključujući prostituke, u njegovu vilu kod Milana, na večere koje su prerastale u orgije.

Detalji iz procurjelih snimaka razgovora su danima objavljivani u medijima, a pominju se bahanalije, velike svote novca i pokloni koje su djevojke navodno dobijale za prisustvo na žurkama.

U jednom od navodnih razgovora, Berluskonijeva vila se opisuje kao bordel, a sam premijer kao „karikatura“ jer se ugojio i postao ružan. Na drugom žena identifikovana kao Rubi kaže da je Berluskoni voljan da plati njeno ćutanje.

Zahtjev sa 782 stranice dokaza

Tužilac Liberati je poslao zahtjev sa 782 stranice dokaza, gdje se navodi da je Berluskoni platio za seks sa „značajnim brojem“ mladih žena, uključujući 17-godišnju plesačicu Karimu El Mahrug, poznatiju kao Rubi Srcelomka.

Tim Berluskonijeve odbrane je predstavio svjedočenja desetina gostiju na žurkama, koji kažu da su zabave u vili bile „normalne, prijateljske večere“.

Očekuje se da će Berluskonijevi advokati tvrditi da je Rubi starija nego što stoji u zvaničnim dokumentima, piše „Gardijan“.

Rimski dnevnik „Korijere dela sera“ je objavio da je i Rubi pod istragom jer je prilikom privođenja prošlog maja dala lažne podatke, odnosno datum rođenja, tvrdeći da je godinu starija.

Mislio da je Rubi Mubarakova rođaka

Berluskoni je priznao da je pozvao policiju u ime Marokanke, jer mu je rečeno da je ona rođaka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

„Intervenisao sam kao premijer, jer sam se bojao da bi moglo doći do međunarodnog diplomatskog incidenta“, rekao je juče Berluskoni, a prenijela agencija Asošiejtid pres.

Optužba za zloupotrebu ovlašćenja nosi kaznu do 12 godina zatvora, dok je za seksualni odnos sa maloljetnom prostitukom zaprijećena kazna do tri godine.

Iako priča o Berluskonijevim seksualnim nestašlucima traje više od godinu, opozicioni političari nisu uspjeli da izvuku korist od njih jer Berluskoni i dalje ima tijesnu većinu u parlamentu uprkos tome što je izgubio ključnog saveznika.

Zahtjev milanskih tužilaca vjerovatno će biti samo jedan stadijum u potencijalno dugotrajnoj pravnoj borbi sa neizvjesnim ishodom

Galerija

Bonus video: