Nema vlade, nema seksa!

Uskraćivanje naklonosti, na predlog Marelen Temerman, flamanske socijalističke senatorke i, usput, ginekologa, povećava uloge u potrazi za novom administracijom nakon neizvjesnog rezultata na izborima prošlog juna.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 20:24h

Očajna vremena traže očajne mjere. Partnerke suprotstavljenih belgijskih političara su pozvane da stupe u seks štrajk dok poslanici ne formiraju vladu.

Uskraćivanje naklonosti, na predlog Marelen Temerman, flamanske socijalističke senatorke i, usput, ginekologa, povećava uloge u potrazi za novom administracijom nakon neizvjesnog rezultata na izborima prošlog juna.

Belgija je nedavno oborila poslijeratni rekord, koji je držala Holandija, za najduže vrijeme koje je neka evropska država provela bez vlade. Očekuje se da će 17. februara premašiti svjetski rekord od 249 dana, koji drži Irak, prenosi britanski „Tajms“.

Belgijske vlade su uglavnom koalicije šest ili sedam partija, zbog čega je veoma teško zadovoljiti sve. Raniji pokušaj da se ohrabre poslanici da požure, pozivom da svi Belgijanci puštaju bradu dok ne bude formirana vlada, nije urodio plodom.

Postoji još samo jedan način – nema vlade, nema nagrade. „Pozivam supruge svih pregovarača da se uzdržavaju od seksa dok dogovor ne bude postignut“, kazala je Temermanova u izjavi za jedan belgijski list. „Nema seksa dok članovi nove administracije ne budu pozirali na stepenicama Palate“.

Ona je kazala da je djelimično ispirisana Aristofanovim komadom Lisistrata, u kojem je istoimena heroina predvodila seks štrajk kako bi natjerala muškarce da prekinu Peloponeski rat.

Primjer seks štrajka u Keniji

Senatorka je takođe navela i primjer zabrane seksa u Keniji 2009. godine. „One su odlučile da stupe u seks štrajk kako bi primorale na političko rešenje i pozvale prvu damu i ženu premijera da učestvuju u fizičkom suzdržavanju“, kazala je.

„Kenijskim prostitutkema je ponuđena finansijska nadoknada ukoliko pokažu sestrinsku solidarnost i učestvuju u seks štrajku. Efekat nikada nije naučno potvrđen, ali nakon samo nedelju dana osnovana je stabilna vlada“.

Dvije polovine u Belgiji jednostavno se ne mogu složiti

„Tajms“ primjećuje da ovaj poziv zapravo simboliše način na koji se dvije polovine u Belgiji jednostavno ne mogu složiti. O sudbini zemlje se često priča kao o uslovima nestabilnog braka između Valonije, juga na kome se govori francuski, i Flandrije, sjevera na kome se koristi holandski jezik.

Razvod je postao izvjesniji od kada je desničarska Flamanska nacionalna partija sa separatističkim ambicijama osvojila većinu mjesta na izborima prošle godine.

Pobjednici na jugu, francuski socijalisti, su posvećeni jedinstvenoj Belgiji i odbijaju da prihvate stepen prenosa vlasti koji predlažu flamanski nacionalisti. Temermanova se sigurno nada da njen seks štrajk neće završiti kao metafora za nepomirljive razlike koje mogu izazvati raspad zemlje stvorene tek 1830. godine.

Portparol Iva Leterma, privremenog premijera, je kazao da on nije uključen u pregovore o formiranju vlade, tako da ne može biti podvrgnut seks štrajku.

Ketrin Fonk, frankofona demohrišćanska senatorka, je kazala: „Ne želim da učestvujem u štrajku seksom. Političari nisu tu da štrajkuju. Suprotno tome, političari su tu da uzdrmaju državu“.

Lisistratino nasljeđe

Žene Napulja su 2008. organizovale seks štrajk kako bi spriječile svoje supruge da prave novogodišnji vatromet. U okviru protesta nazvanog „štrajk skrštenih nogu“, žene u kolumbijskom gradu Preiri su 2006. natjerale lokalne gangstere da predaju svoje pištolje u gradu u kome je prethodne godine počinjeno 480 ubistava.

Žene u Agemu, na sjevero-zapadu Kameruna, su se tri mjeseca suzdržavale od seksa, odbijale su da kuvaju svojim porodicama i nage su šetale kako bi ohrabrile muškarce da se riješe sukob oko prava na ispašu.

Galerija

Bonus video: