Lavrov: Protjeraćemo proporcionalan broj diplomata svih država koje su isto učinile s ruskim osobljem

Ruska ambasada u Vašingtonu odgovorila je na mjere SAD i na Tviteru, pitajući svoje pratioce da odaberu koji od tri američka konzulata u Rusiji treba zatvoriti kao odgovor na zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu
77 pregleda 10 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2018. 18:48h

Rusija će proterati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu mjeru primijenile prema ruskom diplomatskom osoblju zbog slučaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da će Rusija protjerati 60 američkih diplomata, da će zatvoriti američki konzulat u Sankt Peterburgu kao odgovor na sličnu mjeru SAD, i da će proporcionalno odgovoriti i svim drugim državama, prenosi Tass.

"U ovom trenutku, ambasador SAD Džon Hantsman pozvan je u ministarstvo gdje će mu moj zamjenik Sergej Rjabkov iznijeti sadržaj našeg odgovora SAD", rekao je Lavrov.

On je dodao da će "sve biti proporcionalno i po pitanju ostalih država, kad je riječ o broju ljudi koji će napustiti Rusiju iz sastava diplomatskih misija".

SAD su u ponedjeljak najavile da će kao podršku Velikoj Britaniji, koja optužuje Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke, protjerati 60 ruskih diplomata i zatvoriti konzulat u Sijetlu uz obrazloženje da se u njegovoj blizini nalazi podmornička baza.

Potom je više od 20 zemalja takođe objavilo da ukupno protjeruje više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Velika Britanija je protjerala 23 ruske diplomata, a medju zemljama koje su sledile primjer Londona i protjerale ruske diplomate su SAD (60), Ukrajina (13), Kanada (4), Francuska (4), Njemačka (4), Poljska (4), Litvanija (3), Češka (3), Španija (2), Australija (2), Danska (2), Italija (2), Holandija (2), Albanija (2), Hrvatska (1), Crna Gora (1) i druge.

Ruska ambasada u Vašingtonu odgovorila je na mjere SAD i na Tviteru, pitajući svoje pratioce da odaberu koji od tri američka konzulata u Rusiji treba zatvoriti kao odgovor na zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu.

Bonus video: