Asanž zatražio da se spriječi njegovo izručenje Švedskoj

"Običaj i praksa Švedske da izbaci medije i javnost iz sudnice kada počne suđenje za silovanje predstavlja nepravdu, ne samo prema britanskim, već i prema evropskim kriterijumima", rekao je Asanžov advokat Džefri Robertson
0 komentar(a)
Žulijan Asanž, Foto: Beta
Žulijan Asanž, Foto: Beta
Ažurirano: 08.02.2011. 07:51h

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž zatražio je od londonskog suda da spriječi njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Tvrdi da tamo neće imati pravično suđenje.

Švedska traži od Velike Britanije da izruči Australijanca (39) pošto ga dvije žene terete za silovanje i seksualno nasilje, što Asanž demantuje.

Asanžov advokat Džefri Robertson izjavio je pred sudom da će Švedska, ukoliko bude dobila priliku da sudi Asanžu, to učiniti iza zatvorenih vrata, kao što radi u slučaju silovanja, što će biti kršenje pravde i ljudskih prava.

"Običaj i praksa Švedske da izbaci medije i javnost iz sudnice kada počne suđenje za silovanje predstavlja nepravdu, ne samo prema britanskim, već i prema evropskim kriterijumima", rekao je Robertson.

On je napomenuo da švedski zakon definiše silovanje drugačije od zakona drugih zemalja.

Očekuje se da će Asanžova odbrana kao argument navesti i to da je zahtjev za izručenje neprihvatljiv pošto protiv Australijanca nije podignuta nikakva optužnica, naveo je AFP.

Advokati su, u sudskom podnesku, upozorili da bi SAD, ako Asanž bude izručen Švedskoj, mogle da traže njegovo izručenje, da ga drže u vojnom zatvoru Gvantanamo i da mu, zbog objavljivanja povjerljivih podataka, sude za špijuniranje, a u slučaju da ga proglase krivim, prijetila bi mu i smrtna kazna.

Tužilac Kler Montgomeri izjavila je da nema dokaza da bi Asanž mogao biti izručen Vašingtonu i istakla da je za to nužan pristanak Londona.

Ona je rekla i da je zahtjev Švedske za izručenje, uprkos tome što Asanž još nije zvanično optužen, u skladu s tamošnjim zakonom, prema kome osumnjičeni mora da bude ispitan prije zvaničnog podizanja optužnice.

Tužilaštvo tvrdi i da bi se Asanžu sudilo u Švedskoj po najblažoj optužbi za silovanje, za koju je maksimalna propisana kazna četiri godine zatvora, prenio je Rojters.

Asanž, u tamnom odijelu i s kravatom, oglasio se jutros pred sudom samo na početku suđenja kako bi potvrdio svoje podatke.

Osnivač "Vikiliksa", veb sajta koji objavljuje hiljade povjerljivih američkih diplomatskih podataka, tvrdi da je nevin i da su optužbe protiv njega dio političke namještaljke i ističe da najviše strahuje od toga da će SAD ubijediti Stokholm da ga izruči američkim vlastima, koje bi mogle da ga osude na smrt.

Asanž je uhapšen 7. decembra u Londonu i sada se nalazi u kućnom pritvoru.

Bonus video: