POLITIKA TOLERANCIJE

Kameron: Neuspjeh multikulturalizma

On smatra da je potreban „aktivniji, jači liberalizam", gdje se jednaka prava, vladavina zakona, sloboda govora i demokratija podstiču radi stvaranja jačeg nacionalnog identiteta.
0 komentar(a)
Kameron i Merkelova, Foto: Reuters
Kameron i Merkelova, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2011. 19:32h

Britanski premijer Dejvid Kameron ocijenio je juče u Minhenu da politika multikulturalizma njegove zemlje nije uspjela i napomenuo da je potrebna bolja integracija mladih muslimana u britansko društvo, radi borbe protiv ekstremizma na domaćem terenu.

Kameron je na 47. Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti rekao da se britanska politika tolerancije prema pripadnicima etničkih i vjerskih manjina koji ne prihvataju zapadne vrijednosti pokazala kao neuspješna, prenio je FoNet.

On smatra da je potreban „aktivniji, jači liberalizam", gdje se jednaka prava, vladavina zakona, sloboda govora i demokratija podstiču radi stvaranja jačeg nacionalnog identiteta.

„Doktrinom državnog multikulturalizma smo ohrabrili različite kulture da vode izdvojene živote, odvojene međusobno i od većine društva“, ocijenio je Kameron.

Rezultat je, prema njegovim riječima, odsustvo nacionalnog identiteta u Velikoj Britaniji, što je uticalo na mnoge mlade muslimane da se okrenu ekstremnoj ideologiji. Kameron je poručio da islam, kao religija, i politička ideologija islamskog ekstremizma „nisu ista stvar".

Pozvao je evropske vlade na borbu protiv netolerancije.

Prošle godine, i njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila slično mišljenje, ocijenivši da je multikulturalizam u Njemačkoj „mrtav".

Kameron je takođe signalizirao oštriji stav prema grupama koje promovišu islamski ekstremizam, nagovijestivši da će biti smanjena izdvajanja iz državne kase muslimanskim organizacijama koje ne čine ništa kako bi se suprotstavile ekstremizmu, prenio je BBC.

Muslimanski savjet Britanije izrazio je razočaranje govorom premijera, ocijenivši da u njemu nema ničeg novog kad je riječ o borbi protiv terorizma, a da se cijela muslimanska zajednica smatra dijelom problema, a ne dijelom rješenja.

Preporučujemo za Vas