Medvedev otkrio spomenik Jeljcinu

Kip od bijelog mramora, visok 10 metara, postavljen je u ulici koja nosi Jeljcinovo ime, u blizini predsjedničkog centra u izgradnji, koji će takođe dobiti naziv po bivšem šefu države.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 09:41h

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev otkrio je u Jekaterinburgu, na 80. godišnjicu rođenja Borisa Jeljcina, statuu prvog predsjednika Rusije.

Kip od bijelog mramora, visok 10 metara, postavljen je u ulici koja nosi Jeljcinovo ime, u blizini predsjedničkog centra u izgradnji, koji će takođe dobiti naziv po bivšem šefu države, prenosi Tanjug.

Medvedev je na ceremoniji rekao da bi Rusija trebalo da bude zahvalna Jeljcinu zbog transformacije koju je sproveo uprkos svim teškoćama, prenio je Itar-tas.

"Zemlja, koja je prolazila težak period poslije raspada Sovjetskog Saveza, zahvaljujući Jeljcinu nije skrenula s puta promjena, sprovela je radikalne transformacije i nastavila da napreduje" rekao je Medvedev.

"Danas imamo moderno društvo, koje se i dalje razvija i unapređuje, zahvaljujući Jeljcinu i onima koji su zajedno s njim učestvovali u izgradnji države" dodao je ruski predsjednik.

"Bio je snažan i odlučan čovjek, nikada nije prihvatao kompromise i uvijek je pokušavao da obezbijedi podršku za svoje stavove. To nije lako, ali u nekim situacijama je nužno", kazao je Medvedev.

Medvedev i Jeljiconova udovica Naina položili su cvijeće na novootkriveni spomenik.

Jeljcin je umro 2007. godine, u 76. godini života.

Bonus video: