Rjabkov: Moskva ne žuri s odgovorom na protjerivanje ruskih diplomata

Po njegovim riječima, protjerivanjima upravljaju London i Vašington čijem su pritisku podlegle druge zemlje
78 pregleda 5 komentar(a)
Rusija, Foto: Reuters
Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2018. 18:22h

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je danas da Moskva "ne žuri" s odgovorom na talas protjerivanja ruskih diplomata čime vlade niza zemalja odgovaraju na trovanje nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Rjabkov je rekao da Rusija "promišljeno i temeljito" razmatra odgovor na izbacivanje više od 150 svojih diplomata iz više od 20 zemalja.

Po njegovim riječima, protjerivanjima upravljaju London i Vašington čijem su pritisku podlegle druge zemlje.

Dodao je da su "na stolu sve opcije" za ruski odgovor.

Velika Britanija je optužila Rusiju za napad bojnim potrovom na nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku. Rusija je te optužbe odbacila kao neosnovane.

Valentina Matvijenko iz Gornjeg doma ruskog parlamenta je ranije danas kazala da će Rusija primjereno odgovoriti na masovno protjerivanje diplomata u zapadnim zemljama.

Crna Gora je proglasila jednog ruskog diplomatu za persona non grata i uskratila saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije.

Ukupno 23 svjetske države, od kojih 16 članica EU, odlučilo je da protjera ruske diplomate zbog napada nervnim gasom na ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju na teritoriji Velike Britanije.

Talas protjerivanja uslijedio je nakon što je britanska premijerka Tereza Mej kazala da bi više od 130 ljudi moglo biti izloženo nervnom agensu kojim su otrovani Skripalovi. Nakon što su lideri EU poručili da su dokazi o ruskoj umiješanosti čvrsta osnova za dalju akciju, najavljeno je protjerivanje diplomata iz Ukrajine, Kanade, Albanije i Makedonije. Iz Rusije su poručili da će svima odgovoriti pojedinačno.

Bonus video: