POVIZ PREKO NETA

Na ulicama Brisela demonstriralo 30.000 ljudi

Ovo je prvi put od posljednjih parlamentarnih izbora održanih u junu 2010. godine da su belgijski građani na ovakav način izrazili svoje nezadovoljstvo sadašnjim stanjem i dubokim podjelama među valonskim i flamanskim partijama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 04:00h

Oko 30.000 ljudi u maršu simbolično nazvanom "Sramota", demonstriralo je u Briselu zbog nemogućnosti političkih partija da se već sedam mjeseci dogovore oko formiranja nove belgijske vlade, javili su mediji pozivajući se na policijske izveštaje.

Ovo je prvi put od posljednjih parlamentarnih izbora održanih u junu 2010. godine da su belgijski građani na ovakav način izrazili svoje nezadovoljstvo sadašnjim stanjem i dubokim podjelama među valonskim i flamanskim partijama, prenosi Tanjug.

"Šta želimo? Želimo vladu", skandirali su demonstranti, najvećim dijelom mladi ljudi.

Demonstranti su krenuli od sjeverne željezničke stanice, prošli centrom i demonstracije završili u parku Senkantener, koji se nalazi u blizini evropskih institucija, gdje se nekoliko govornika obratilo okupljenima.

Protest zbog nemogućnosti da se formira vlada i protiv flamanskog separatizma održala je u petak i jedna grupa flamanskih umjetnika i intelektualaca koja je posebno osudila djelovanje najjače flamanske partije, Nove flamanske alijanse, koja se smatra u najvećoj mjeri odgovornom za sadašnju političku krizu.

Demonstracije je iniciralo petoro studenata, među kojima četvoro flamanskog porijekla, koristeći internet.