MITO U ATINI

Kompanija Simens podmićivala grčke ministre

Za umiješanost u aferu sa Simensom okrivljeno je pet sadašnjih ili bivših ministara ekonomije i finansija, uključujući i aktuelnog Georgosa Papakonstantinua.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 09:54h

Komisija grčkog parlamenta osumnjičila je 15 sadašnjih i bivših ministara te zemlje kao odgovorne za skandal sa podmićivanjem u koji je bila uključena i njemačka kompanija Simens.

Kako prenose agencije samo tri bivša ministra, Prokope Pavlopulos, Hristos Markojanakis i Tasos Mantelis, mogu biti krivično gonjeni, dok su ostali zaštićeni imunitetom.

Vladujuća socijalistička stranka PASOK i opoziciona Nova demokratija nijesu uspjele da se dogovore, poslije jednogodišnjeg rada komisije, o zajedničkoj listi umiješanih u taj skandal.

PASOK je imenovao pet bivših ministara iz svojih redova i sedam ministara desnice, dok je Nova demokratija okrivila samo socijaliste, među kojima i bivšeg premijera Kostasa Simitisa, koji je bio na vlasti od 1996. do 2004. godine.

Za umiješanost u aferu sa Simensom okrivljeno je pet sadašnjih ili bivših ministara ekonomije i finansija, uključujući i aktuelnog Georgosa Papakonstantinua.

Od otkrivanja skandala sa mitom koji je Simens plaćao funkcionerima u raznim zemljama, samo dvojica grčkih zvaničnika su priznali da su primali novac od njemačke kompanije.

Kako su prenijeli njemački mediji Simens je grčkim funkcionerima koji su bili zaduženi za donošenje odluka važnih za tu kompaniju platio kao mito oko 100 miliona eura od kraja 1990-ih godina do početka 2000.

Preporučujemo za Vas