MARIN LE PEN:

Pobijediću Sarkozija!

Lider Nacionalog fronta u Francuskoj Žan Mari Le Pen konačno je otišao u penziju, ali je svoj politički testament ostavio u sigurnim rukama, u porodici - ćerki Marin Le Pen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2019. 04:14h

Lider francuskog Nacionalnog fronta Žan Mari Lepen povukao se juče iz politike nakon četiri decenije na čelu ove antiimigrantske partije koja je u više navrata potresla francusko društvo.

U oproštajnom govoru na kongresu stranke u gradu Tur, Lepen je analizirao svoje predvođenje ultradesničarske partije i ponovio da se protivi širenju islama u Francuskoj. On je ostao pri svojim stavovima koji su proteklih godina izazivali oštre kritike i zbog koji je stranka ocijenjena kao rasistička, ali i pored kojih je uvijek bilježio zavidan uspjeh na nekoliko predsjedničkih izbora.

Novi lider stranke i, vjerovatno, kandidat za naredne predsjedničke izbore je njegova najmlađa ćerka Marin Lepen (42). Partija će danas objaviti zvanično saopštenje, ali su informacije sa glasanja procurele i nekoliko izvora je potvrdilo Marininu čistu pobjedu nad drugim glavnim konkurentom, Brunom Golnišem. “Pobjeda Marin Lepen je bila veoma jasna”, kazao je jedan od zvaničnika partije koji je potvrdio pobjedu tokom kongresa partije, ali zatražio da ostane anoniman.

To što je Nacionalnom frontu dala svježe, manje ekstremno lice, donijelo je poene Marini Lepen u anketama a njena popularnost ukazuje da bi mogla ugroziti vladajuću UMP partiju desnog centra na izborima na proljeće 2012. godine.

Očekuje se da će se predsjednik Nikola Sarkozi ponovo kandidovati sljedeće godine u teškoj bici protiv oživjele ljevice. On je, pokazuju ankete, jedan od najnepopularnijih francuskih predsjednika, a čak su i neki konzervativni birači umorni od tmurne ekonomske situacije, vladinih skandala, penzionih reformi i od percepcije predsjednika kao prepotentnog i nepredvidivog lidera.

Premda se većina Francuza protivi Narodnom frontu, partija je 2002. godine izazvala potrese kada je njen osnivač Žan-Mari Lepen neočekivano došao do drugog kruga na predsjedničkim izborima protiv Žaka Širaka. Iako Lepen nije pobijedio ni u jednoj od pet predsjedničkih trka za gotovo 40 godina, uspjeh partije da osvoji čvrstih 15 odsto glasova donio joj je uticaj u političkoj debati. Ankete pokazuju da bi Marin Lepen mogla osvojiti 12 do 14 odsto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora sljedeće godine i da bi dva od pet pristalica UMP partije podržalo neki oblik koalicije.

Popularnost Marin Lepen ukazuje da bi ona mogla ugroziti vladajuću UMP partiju desnog centra na izborima na proljeće 2012. godine

Novo lice Nacionalnog fronta

Marin Lepen je proteklih mjeseci vodila energičnu kampanju. Bila je čest gost na francuskim TV kanalima, intervjuisali su je novinari “Tajma”, “Njuzvika” i “Njujork tajmsa”. Sve njih interesovalo je jedno: da li ova raspuštenica i majka troje djece - koja je jednoj ćerki dala ime Žan po Jovanki Orleanki - može da promijeni Nacionalni front. Ona planira da ga predstavi kao manje radikalnu partiju i odbacuje izraz “ekstremna desnica”. “Odbijam da prihvatim da smo satanizovani, da treba i dalje da trpimo uvrede i budemo isključeni iz demokratske struje”, poručila je. Međutim, u vezi sa pitanjem islama Marin se pokazala kao prava ćerka svoga oca: u emisiji na televiziji uporedila je muslimane koji se mole na ulici sa “nacističkom okupacijom”. Ona takođe smatra da francuski muslimani moraju više da se potrude da se asimiluju, a ne da taj posao prebacuju na francusku vladu, i napada radikalne islamiste koji svoje žene “drže u ropstvu”. Marin Lepen predviđa krah Evropske unije, protivi se globalizaciji i “nelojalnoj konkurenciji” na svetskim tržištima. Zalaže se za izlazak Francuske iz eurozone i zahtijeva da se francuski vojnici povuku iz Avganistana.

"Na sljedećim predsjedničkim izborima (2012) pobijediću Nikolu Sarkozija. U prvom krugu glasanja biću druga, a u drugom krugu ću  postati predsjednik Francuske", kaže Marin Le Pen (42) koja je, ako ništa drugo, od oca očigledno naslijedila samouvjerenost.