Poljska očekuje početak razgovora EU sa Zapadnim Balkanom

Poljska je objavila da će njeno predsjedavanje Unijom biti zasnovano na razvoju privrede i proširavanju EU.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 13:20h

Poljska vjeruje da će u vrijeme njenog predsjedavanja Evropskom unijom, od 1. jula, biti potpisan pristupni sporazum sa Hrvatskom, a da će - u skladu sa prioritetompredsjedavanja - moći da se nastavi proširenje Unije, odnosno da počnu i pristupni pregovori sa nekom od zemalja Zapadnog Balkana.Zamenik šefa poljske diplomatije odgovoran za poljsko predsjedavanje EU Mikolaj Dovgjelevič kazao je u intervjuu za današnju Gazetu viborču da su proširenje Unije i Istočno partnerstvo podjednako važni za Varšavu tokom predsjedavanja kao i privredne teme."Konačnu listu prioriteta utvrdiće Vlada u proleće. Pored prioriteta o kojima se već dosta govorilo, biće važna privredna koordinacija i stvaranje šansi za brži privredni razvoj EU po izlasku iz krize. Podjednako važno biće proširenje EU i Istočno partnerstvo", kazao je Dovgjelević.

Poljska je objavila da će njeno predsjedavanje Unijom biti zasnovano na tri stuba: privreda, proširenje i politika približavanja istočnoevropskih suseda Uniji.

"Sigurno će biti potpisan pristupni sporazum sa Hrvatskom. Zavrršiće se pregovori sa Islandom. Mozzda će početi (pregovori) sa nekim balkanskim zemljama. Ako bude potpisan sporazom o pridruživanju sa Ukrajinom, biće to dalji signal da je EU otvorena", rekao je Dovgjelevič."Pod uslovom da se dogovori mehanizam stabilizacije era, biće potrebno da se otvori diskusija kako da se ubrza privredni rast Unije", sumirao je Dovgjelevič poljska očekivanja od šest mjeseci na čelu EU.Zvanična Varšava se nada da ekonomski problemi neće ugroziti njene prioritete kao što su proširenje EU ili Istočno partnerstvo, te da se neće obistiniti "crni scenario" da se u vrijeme kada Poljska bude predvodila Uniju, još neka zemlja "evrozone" nadje pred stečajem.

Dovgjelevič je kazao poljskom listu da će predsjedavanje koštati Poljsku oko 107 miliona evra, od čega 97,5 miliona ide iz državnog budžeta.

Bonus video: