DANKAN PROZVAO OSNIVAČA VIKILIKSA

Džonsonov zamjenik: Asanž je mali crv; Asanž: Bolje nego zmija

Asanž je u saopštenju dostavljenom agenciji Rojters kazao da je stvarni razlog zbog čega ima pravne probleme činjenica da Vikiliks objavljuje američke diplomatske i vojne tajne i da strahuje da bi, ukoliko napusti ambasadu rizikovao da bude isporučen SAD
3 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2018. 07:24h

Zamjenik šefa britanske diplomatije Alan Dankan nazvao je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža "jadnim malim crvom", prenosi Tanjug.

On je ocjenio da bi Asanž trebalo da napusti ambasadu Ekvatora u Londonu i preda se britanskom pravosuđu.

"Krajnje je vrijeme da taj jadni mali crv napusti ambasadu", napisao je Dankan na svom Tviteru, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Asanž je odgovorio Dankanu da je bolje biti to nego zmija. 

"Kao politički zatvorenik zatvoren bez optužbe osam godina, pretpostavljam da moram biti 'jadan'. Nije loše biti 'mali' iako više volim da sam visok i bolje biti 'crv' - zdravo biće koje oživljava zemlju, nego zmija", napisao je Asanž na Tviteru. 

On je u saopštenju dostavljenom agenciji Rojters kazao da je stvarni razlog zbog čega ima pravne probleme činjenica da Vikiliks objavljuje američke diplomatske i vojne tajne i da strahuje da bi, ukoliko napusti ambasadu rizikovao da bude isporučen SAD. 

Asanž od 2012. godine živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je dobrovoljno otišao kako bi izbjegao ekstradiciju Švedskoj zbog optužbi za silovanje. 

U maju prošle godine, švedski istražitelji su povukli optužbu, međutim Asanž bi se, ukoliko izađe iz ambasade suočio sa optužbom za kršenje britanskih zakona.

Preporučujemo za Vas