Putin traži jaču zaštitu ruskih vojnih tajni

Putin je rekao da FSB treba naročitu pažnju da obrati na zaštitu informacija povezanih s razvojem, testiranjem i proizvodnjom novog ruskog oružja
1029 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas Federalnu službu bezbjednosti (FSB) da pojača zaštitu informacija povezanih s novim ruskim oružjem, javila je agencija AP.

U obraćanju zvaničnicima te obavještajne službe, glavne nasljednice nekadašnjeg KGB-a, Putin je rekao da su strani špijuni intenzivirali aktivnosti kako bi došli do tajni Rusije.

"Zahvaljujući uspješnim specijalnim operacijama, tokom 2018. godine obustavljene su aktivnosti 129 kadrova i 465 stranih agenata", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, strane obavještajne službe teže da ojačaju svoju aktivnost na ruskoj teritoriji i nastoje da "svim sredstvima dobiju informacije vezane za politiku, ekonomiju, nauku i tehnologiju", prenijela je agencija Frans pres.

Putin je rekao da FSB treba naročitu pažnju da obrati na zaštitu informacija povezanih s razvojem, testiranjem i proizvodnjom novog ruskog oružja.

Ruski predsjednik je kritikovao intenzitet aktivnosti stranih agenata, dok zapadne zemlje smatraju da je Rusija umiješana u nekoliko špijunskih skandala.

Među tim skandalima je afera trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije prošle godine u Velikoj Britaniji. Vlasti u Londonu su za to trovanje optužile su Moskvu koja je demantovala umiješanost u nekoliko navrata.

Bonus video: