Tajani: Izlazak Britanije iz EU može se odložiti najviše nekoliko sedmica

Poslanici u britanskom parlamentu trebalo bi u utorak drugi put da glasaju o planu Tereze Mej za izlazak Britanije iz EU
686 pregleda 0 komentar(a)
Tajani, Foto: Beta-AP
Tajani, Foto: Beta-AP

Ključno je spriječiti Veliku Britaniju da izađe iz Evropske unije na neuređen način, rekao je u subotu predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani njemačkim medijima, dodavši kako se datum Bregzita, određen za 29. mart, može odgoditi za najviše nekoliko sedmica.

Poslanici u britanskom parlamentu trebalo bi u utorak drugi put da glasaju o planu Tereze Mej za izlazak Britanije iz EU. Mej je rekla da će, doživi li njen plan poraz, poslanici u srijedu i četvrtak moći glasati o tome žele li napustiti EU bez sporazuma ili zatražiti kratku odlaganje Bregzita.

"Sada je bitno izbjeći najveću grešku - haotičan Bregzit bez ikakvog sporazuma", rekao je Tajani u intervjuu za novinare medijske grupe Funke, koji bi trebalo da bude objavljen u subotu, prenosi Hina.

Takav neuređeni Bregzit bez sporazuma bio bi katastrofalan za britansku privredu, a naštetio bi i Evropskoj uniji, rekao je Tajani, dodavši da bi on bio srećan da Britanija ostane u EU.

Tajani je rekao da bi politička deklaracija o Bregzitu možda mogla biti nešto jasnije formulisana, ali je odbacio mogućnost promjene sporazuma o povlačenju, posebno u pogledu Sjeverne Irske.

Bonus video: