NIKO NIJE IMAO NATPOLOVIČNU VEĆINU

Slovačka: Čaputova dobila najviše glasova, ali će se glasati i u drugom krugu

Zuzana Čaputova je advokat sa malo političkog iskustva, inače, aktivistkinja za zaštitu životne sredine i žestoka kritičarka vlade
369 pregleda 0 komentar(a)
Čaputova na svo m glasačkom mjestu, Foto: Petr David Josek/AP
Čaputova na svo m glasačkom mjestu, Foto: Petr David Josek/AP

Zuzana Čaputova dobila je prvi krug predsjedničkih izbora u Slovačkoj osvojivši 40,5 odsto glasova, dok je njen suparnik Maroš Šefčovič osvojio 18,7 procenata.

Pošto nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu glasova, njih dvoje će ići u drugi krug izbora koji će biti održan 30. marta, javio je Rojters.

Zuzana Čaputova je advokat sa malo političkog iskustva, inače, aktivistkinja za zaštitu životne sredine i žestoka kritičarka vlade, navodi AP.

Ona se zalaže za prava homoseksualaca i protivi se zabrani abortusa.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije, iskusni je političar koga podržava vladajuća stranka Smer-SD, prenosi AP.

Odlazeći predsjednik Slovačke Andrej Kiska, liberalni biznismen koji se ne slaže sa vladom i koji se neće kandidovati za drugi mandat, podržao je Čaputovu, prenosi Tanjug.

Slovački predsjednik ima po ustavu više protokolarnu ulogu, ratifikuje međunarodne sporazume i imenuje najviše sudije, uključujući predsjednika Vrhovnog suda, a i vrhovni je komandant oružanih snaga i ima pravo veta.

Ukupno 13 kandidata učestvovalo je na izborima za petog po redu predsjednika Slovačke od sticanja samostalnosti.

Preporučujemo za Vas