ŠPANIJA IZDALA POTJERNICU

Finski poslanik: Ništa od hapšenja, Pudždemon napustio Finsku

Policija u Finskoj saopštila je ranije danas da je spremna da uhapsi bivšeg katalonskog lidera, ali je dodala da ne zna da li je on i dalje u njihovoj zemlji
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2018. 17:55h

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon, protiv kojeg je Španija izdala evropski nalog za hapšenje, napustio je u petak Finsku i vratio se u Belgiju, izjavio je danas finski poslanik koji je pozvao Pudždemona u posjetu Helsinkiju.

Poslanik Miko Karna napisao je na Tviteru da je upravo dobio informaciju da je "Pudždemon u petak uveče otišao iz Finske u Belgiju".

Policija u Finskoj saopštila je ranije danas da je spremna da uhapsi bivšeg katalonskog lidera, ali je dodala da ne zna da li je on i dalje u njihovoj zemlji.

"Finska je dobila evropski nalog za hapšenje španskog državljanina u posjeti Finskoj. Njegov slučaj će biti tretiran prema standardnoj proceduri izručenja", saopštila je ranije Služba Finske za kriminalističku istragu.

Pudždemon, koji mjesecima živi u egzilu u Belgiji, u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, kao i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Španski sudija juče je izdao potjernice za šest zvaničnika katalonskih separatista, među kojima je i Pudždemon.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smijenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Preporučujemo za Vas