Parlament EU podržao kontroverznu direktivu o autorskim pravima

Tekst koji je usvojio EP sada treba da potvrdi Savjet EU narednih nedjelja. Nakon što bude objavljen u službenom listu EU, članice EU imaće dvije godine da uvedu nova pravila u nacionalna zakonodavstva
814 pregleda 2 komentar(a)
Glasanje u Evropskom parlamentu, Foto: Jean-Francois Badias/AP
Glasanje u Evropskom parlamentu, Foto: Jean-Francois Badias/AP

Evropski parlament glasao je danas za novu direktivu o autorskim pravima koja će donijeti opipljive koristi građanima, svim sektorima kreativne industrije, štampi, istraživačima, obrazovnim i institucijama kulture.

Tom direktivom obezbjeđuje se ravnoteža interesa svih aktera - korisnika, kreatora, autora, štampe, uvodjenjem proporcionalnih obaveza na onlajn platformama, istakli su u zajedničkom saopštenju potpredsjednik Evropske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip i komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Oni su naveli da se direktivom štiti kreativnost u digitalnoj eri i obezbjeđuje da građani EU imaju bolji pristup sadržajima i novim garancijama kojima se potpuno štiti njihova sloboda izražavanja u onlajn sferi.

Ističe se da će novi propisi ojačati kreativne industrije EU koje obezbjeđuju 11,65 miliona radnih mjesta, 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda i vrijede 915.000 miliona eura godišnje.

Navodi se da direktiva o autorskim pravima štiti slobodu izražavanja kao osnovnu vrijednost EU i uspostavlja jake garancije za korisnike jasno stavljajući do znanja da je širom Evrope izričito dozvoljena upotreba postojećih radova u svrhu citiranja, kritika, pregleda, parodije.

Interesi korisnika takođe su očuvani efikasnim mehanizmima za brzo osporavanje neopravdanog uklanjanja njihovih sadržaja od strane platformi.

Istovremeno će nova direktiva unaprijediti položaj kreatora u pregovorima sa velikim platformama koje su imale najviše koristi od njihovih sadržaja.

"Pisci, novinari, pjevači, muzičari i glumci će lakše sklapati bolje poslove sa svojim izdavačima. Novi propisi takođe će omogućiti istraživačkim organizacijama, univerzitetima, školama, bibliotekama i muzejima da koriste više onlajn sadržaja", ističe se u saopštenju dvoje komesara.

Kako se dodaje, direktiva uzima u obzir nove tehnologije kako bi se osiguralo da istraživači mogu da koriste podatke u punom potencijalu.

Istraživanje Evropske komisije iz 2016. pokazalo je da 57 odsto korisnika interneta prati medije preko društvenih mreža, agregatora informacija ili pretraživača.

Slična je situacija i kada je riječ o muzičkoj i filmskoj industriji - 49 odsto korisnika interneta u EU prati muziku ili audiovizuelne sadržaje onlajn a 40 odsto starih 15-24 godine gleda TV onlajn najmanje jednom nedjeljno.

Od tada je taj trend samo dobio na zamahu.

Tekst koji je usvojio EP sada treba da potvrdi Savjet EU narednih nedjelja. Nakon što bude objavljen u službenom listu EU, članice EU imaće dvije godine da uvedu nova pravila u nacionalna zakonodavstva.

Inače, reformi evropskih propisa o autorskim pravima usprotivili su se Gugl, internet aktivisti i evropski tehnološki startapovi, ali i Evropska organizacija potrošača (BEUC).

Posebno nezadovoljstvo izazvao je zahtjev da platforme za dijeljenje sadržaja instaliraju filtere koji će "loviti" kršenje autorskih prava. Protiv toga je pokrenuta onlajn peticija i prikupljeno je više od pet miliona potpisa.

Potpredsjednik Gugla Kent Voker rekao je da će taj član natjerati onlajn platforme da blokiraju sadržaje kako bi se ograničili pravni rizici.

Bonus video: