Benon: Populističke i antisistemske stranke će preuzeti EU

Benon je najavio "potres" na evropskim izborima u maju, na kojima će "suverenistički pokreti preuzeti kontrolu nad Evropskim parlamentom, a kasnije i nad Evropskom komisijom"
1916 pregleda 0 komentar(a)
Benon, Foto: J. Scott Applewhite/AP
Benon, Foto: J. Scott Applewhite/AP

Stiv Benon, ideolog alternativne desnice i bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trampa, kazao je da će, uz njegovu malu pomoć, populističke i antisistemske stranke nakon majskih izbora preuzeti kontrolu nad Evropskim parlamentom i Evropskom unijom.

"Nijedna od tih stranaka ne treba mene da bi pobijedila", rekao je Benon na konferenciji za štampu u Rimu. "Najbolja stvar koju mogu napraviti za njih je ono što sam napravio za Trampa ... rekavši mu kad je zaostajao 10, 12, 14 postotnih bodova: 'Možete pobijediti, samo se čvrsto držite svoje poruke i možete pobijediti'", rekao je Benon. "Ja sam tu samo kako bih bio ... vođa navijača", dodao je.

Benon je najavio "potres" na evropskim izborima u maju, na kojima će "suverenistički pokreti preuzeti kontrolu nad Evropskim parlamentom, a kasnije i nad Evropskom komisijom".

Predvidio je da će krajnje desna Liga italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija postati najsnažnija stranka u EU parlamentu te da će stranka opozicione francuske čelnice Marin Le Pen biti "treća ili četvrta" po snazi.

Otkad je u avgustu 2018. napustio Bijelu kuću, Benon je postao ideolog evropske desnice, osnovavši 'neformalni' Pokret sa sjedištem u Briselu koji podržava antisistemske i populističke pokrete u Evropi, prenosi Hina.

Bonus video: