Zeman vjeruje u opstanak EU: Projekat je sjajan, loši su samo projektanti

"Smatram da je Bregzit nesreća za obje strane, kako za EU, tako i za Veliku Britaniju..."
548 pregleda 1 komentar(a)
Zeman, Foto: DAVID W CERNY/Reuters
Zeman, Foto: DAVID W CERNY/Reuters

Predsjednik Češke Miloš Zeman ocijenio je pred 15. godišnjicu članstva Češke u Evropskoj uniji da će EU opstati, samo ponešto reformisana, jer je evropska integracija sjajan projekat, loši su samo ljudi, kako je kazao češkom javnom TV servisu, njeni projektanti.

"U biti sam optimista. Tako da ne samo da će postojati, već će biti i blago reformisana, tako da se uklone najgore birokratske budalaštine koje danas u EU postoje", kazao je sinoć predsjednik Zeman Češkoj televiziji u prigodnom intervjuu povodom 15 godina članstva Češke u EU, od maja 2004. godine.

Predsjednik Zeman upozorio je da od ishoda proljećnih izbora za Evropski parlament zavisi da li će se EU reformisati ili neće.

"Iskreno rečno, Bregzit je izazvan greškama EU. Posljedica je upravo razmišljanja ´hura EU´ kada nismo bili dovoljno kritični prema Uniji. Izrazio bih to vrlo jednostavno: potrebna nam je manja i efikasnija EU. Kada je Andrej Kiska svojevremeno govorio da je EU sjajan projekt, uvijek sam dodavao da ima loše projektante", rekao je Zeman.

Češki predsjednik smjer reforme vidi ka tome da EP dobije zakonodavnu inicijativu a da Evropska komisija prestane da izigrava vladu EU.

"Ta vlada bi trebalo da bude Evropski savet sastavljen od predsjednika i premijera. Evropska komisija bi trebalo da postane normalni administrativni organ, svojevrsni činovnički servis dok danas, i to je ta greška, na nju gledamo kao na vladu koja bljuje desetine i desetine često izlišnih detaljnih i tehničkih smjernica", kazao je Zeman.

Češki predsjednik u intervjuu za češki javni tv servis izjavio je da je Bregzit trenutno organizovani haos a Britanci apsolutno smiješni i izlažu sami sebe ruglu, te da bi trebalo da prihvate sporazum i da se sve već jednom završi.

"Smatram da je Bregzit nesreća za obje strane, kako za EU, tako i za Veliku Britaniju. S druge strane sam pristalica referenduma i ne mogu da kažem jedan nije uspio hajmo odmah u drugi. Imao bi smisla za 10 godina, ali sigurno ne sada. Realno biramo između mekog i tvrdog Bregzita i spreman je odvratno dugačak sporazum od 530 strana. Pa usvojimo taj sporazum a ako se pojave neki problemi, kao irske garancije, sigurno mogu u narednim godinama da se poprave", rekao je Zeman.

Bonus video: