PODRŠKA GRUZIJI I UKRAJINI

NATO odobrio mjere za suprotstavljanje Rusiji u Crnom moru

Ministri su se složili da obezbijede Gruziji i Ukrajini više pomorske saradnje, patrola i posjeta lukama
2853 pregleda 9 komentar(a)
Sa sastanka u Vašingtonu, Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters
Sa sastanka u Vašingtonu, Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters

Ministri spoljnih poslova NATO odobrili su na sastanku u Vašingtonu povodom 70. godišnjice Alijanse, niz mjera čiji je cilj da se suprotstave Rusiji u Crnom moru.

Ministri su se složili da obezbijede Gruziji i Ukrajini više pomorske saradnje, patrola i posjeta lukama. Ojbe zemlje su bile suočene sa ruskom agresijom i žele da se pridruže alijansi, navodi AP.

Ministri NATO takođe su ponovili zahtjeve da Rusija prekine aneksiju Krima, oslobodi ukrajinske mornare i brodove zarobljene prilikom incidenta prošlog novembra u Azovskom moru i da poštuje sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa. SAD su najavile da će izaći iz tog sporazuma postignutog 1987. godine u avgustu ukoliko Rusija ne počne ponovo da ga poštuje.

Na sastanku su međutim izbile na vidjelo javne podjele između SAD i još nekolicine od 28 zemalja članica NATO.

Rastući spor SAD i Turske oko planirane kupovine ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu, zahtjevi SAD da njeni saveznici a posebno Njemačka povećaju potrošnju za vojsku, i svađa sa Kanadom oko carina, opterećuju odnose saveznika.

Američki državni sekretar Majk Pompeo otvorio je sastanak apelom na saveznike da se zajedno suprotstave izazovima snaga kao što su Rusija, Kina i Iran. On je pozdravio NATO kao način odvraćanja Sovjetskog Saveza za vrijeme Hladnog rata i rekao da je Alijansa u dobrom položaju da se suprotstavi novim izazovima.

"Sa pravom smo težili miru kroz snagu ovde u NATO. Moramo tako nastaviti posebno u ovoj novoj eri konkurencije snaga kao što su Rusija, Kina i Islamske Republike Irana", rekao je on.

On je rekao da će suočavanje sa tim izazovima i drugim kao što su terorizam, sajber kriminal, nekontrolisana migracija i pretnje energetskoj bezbjednosti i novim tehnologijama zahtijevati veće resurse.

Pompeo je rekao da je svaka članica NATO obavezna da objasni svojim građanima potrebu da se povećaju budžeti za odbranu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u obraćanju američkom Kongresu juče i ponovo danas priznao da postoje ozbiljne podjele unutar Alijanse i pozvao na veća izdvajanja za odbranu da bi se suprostavili globalnim izazovima kao što je rusko jačanje.

Preporučujemo za Vas