Tereza Mej: Što se duže ovo razvlači, veći je rizik da uopšte ne napustimo EU

"Sada imamo jasan izbor: napustiti Europsku uniju s dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte", kazala je Mejova
918 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters

Britanska premijerka Tereza Mej kazala je u subotu kako sada postoji jasan izbor između izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije s dogovorom i opcije u kojoj uopšte neće doći do Bregzita, javile su novine Observer.

"Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Europsku uniju s dogovorom ili je nećemo napustiti uopšte", kazala je Mejova, prenio je Observer.

"Sve je veći rizik da uopšte ne izađemo iz EU"

"Što se duže ovo razvlači, veći je rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo uopšte ne izađe", dodala je premijerka.

Mejova je u petak pisala predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku tražeći odlaganje Bregzita do 30. juna kako bi omogućila podijeljenim poslanicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo predlaže da to razdoblje završi 30. juna 2019.", napisala je ona u pismu, prenosi Hina.

Ona je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma njena zemlja predlaže prijevremeno okončanje tog odlaganja.

Koliko će trajati odlaganje?

Visoki zvaničnik EU rekao je ranije u petak kako će Tusk vjerovatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU do godine dana, s mogućnošću da ode ranije.

Prema riječima zvaničnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena Mejovoj na samitu EU posvećenom Bregzitu 10. aprila u Briselu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Evropski parlament u maju.

List Sandej telegraf piše da ministri u vladi Tereze Mej razmišljaju o kolektivnoj ostavci ako čelnici EU natjeraju Mejovu da prihvati odlaganje zbog koje bi Ujedinjeno Kraljevstvo moralo učestvovati na evropskim izborima.

Bonus video: