Mej: Uprkos odlaganju, Britanija bi mogla da napusti EU 22. maja

Britanska premijerka Tereza ​​Mej i 27 evropskih lidera dogovorili su se da odlože Bregzit do 31. oktobra, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk
659 pregleda 2 komentar(a)
Mej, Foto: Reuters
Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2019. 08:43h

Velika Britanija bi i dalje mogla da napusti Evropsku uniju (EU) 22. maja uprkos odlaganju roka za Bregzit do 31. oktobra, izjavila je noćas britanska premijerka Tereza Mej.

"Ako sada uspijemo da postignemo sporazum (...) i dalje možemo da izađemo 22. maja", rekla je Mej na konferenciji za novinare u Briselu, poslije vanrednog samita lidera EU na kojem je odlučeno o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva.

Sporazum bi trebalo da prihvate britanski poslanici koji su ga do sada odbacivali, kao i sve alternative koje su im predložene.

Britanska premijerka Tereza ​​Mej i 27 evropskih lidera dogovorili su se da odlože Bregzit do 31. oktobra, izjavio je noćas predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"To znači još šest mjeseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rješenje", rekao je Tusk.

U Briselu je sinoć na vanrednom samitu lidera EU odlučeno o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji.

Makron: Postignut najbolji mogući kompromis o Bregzitu

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju Bregzita do 31. oktobra i ocijenio da je postignut najbolji mogući kompromis.

"Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti" jer je u pitanju "ključni datum, prije uspostavljanja nove Evropske komisije", rekao je Makron poslije vanrednog samita lidera EU na kojem je odlučeno o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva.

On je rekao da treba "poštovati britanske glasove" koji su za napuštanje Unije, ali i da ne treba "ometati nesmetano funkcionisanje EU".

Taj stav Francuske podržale su Belgija, Luksemburg, Španija i Malta.

Britanska premijerka i 27 evropskih lidera dogovorili su se da odlože Bregzit do 31. oktobra.

Mej je poslije samita u Briselu rekla da bi Britanija bi i dalje mogla da napusti EU 22. maja.

Bonus video: