"Moćni akteri, uključujući CIA, učestvovali u pokušaju dehumanizacije, delegitimizacije i hapšenja Asanža"

"Dobitnik je desetina novinarskih nagrada. Od 2010. je svake godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir"
2227 pregleda 1 komentar(a)
Asanž, Foto: Reuters
Asanž, Foto: Reuters

Organizacija Vikiliks je optužila moćne aktere, uključujući američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), za sofisticirane aktivnosti na dehumanizaciji njenog osnivača Džulijana Asanža koji je danas uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Ovaj čovjek (Asanž) je sin, otac, brat. Dobitnik je desetina novinarskih nagrada. Od 2010. je svake godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Moćni akteri, uključujući CIA, učestvovali su u sofisticiranom pokušaju njegove dehumanizacije, delegitimizacije i hapšenja", naveo je Vikiliks na Tviteru.

Asanž je uhapšen na osnovu naloga londonskog suda od 29. juna 2012. godine, izdatog zbog nepojavljivanja pred sudom.

Londonska policija je došla u Ambasadu Ekvadora na poziv ambasadora, pošto je vlada te zemlje ukinula azilantski status Asanžu "zbog kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola", prenio je Asošiejted pres.

Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu prije sedam godina kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u medjuvremenu odbačena.

On je ostao u ambasadi, strahujući da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja hiljada povjerljivih diplomatskih i vojnih depeša putem Vikiliksa.

Bonus video: