Evropske obavještajne službe: Rusija pokušava uticati na EU izbore

Agenti ističu da su ruski napori manje vidljivi nego za vrijeme američke predsjedničke kampanje 2016. ili izbora u Francuskoj
727 pregleda 6 komentar(a)
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: Reuters

Obavještajne službe Evropske unije prate ruske napore za uticanjem na parlamentarne izbore u EU koji kreću 23. maja, navodi se u izvještaju koje je prenijela njemačka novinska agencija dpa.

Napori uključuju korišćenje društvenih mreža i televizijske mreže Russia Today kojima žele podržati Rusima prijateljske, a Evropskoj uniji sporne stranke na izborima, navode obavještajne službe.

Ciljaju mlade

Ciljna grupa ruskih pokušaja su mladi ljudi. U nekim slučajevima cilj je samo posijati sumnju u važnost Evropskog parlamenta i smanjiti odziv na izborima, koji se održavaju od 23. do 26. maja.

Agenti obavještajnih službi ističu da su ruski napori manje vidljivi nego za vrijeme američke predsjedničke kampanje 2016. ili izbora u Francuskoj u maju 2017, prenosi Hina.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao za dpa da ta zemlja ne nastoji uticati na evropske izbore niti ima namjere to činiti na nekim drugim izborima.

Bonus video: