Slovački predsjednik imenovao novu vladu

Kiska je prihvatio tek drugi predlog Pelegrinija za sastav vlade, nakon što je prvi u utorak odbacio i dao mu rok do danas da imenuje nove članove kabineta
0 komentar(a)
Peter Pelegrini, Andrej Kiska, Foto: Reuters
Peter Pelegrini, Andrej Kiska, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2018. 10:32h

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska imenovao je danas Petera Pelegrinija za novog slovačkog premijera.

Pelegrini će na toj funciji zamijeniti Roberta Fica koji je ranije podnio ostavku, nakon ubistva slovačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice.

Slovačka agencija Tasr navodi da i Pelegrini, kao i Fico, pripada stranci Smer-Socijalna demokratija.

Prema pisanju medija, u okviru rekonstrukcije vlade, novi vicepremijer postaće Ričard Raši, a biće promijenjena još četiri ministra.

Kiska je prihvatio tek drugi predlog Pelegrinija za sastav vlade, nakon što je prvi u utorak odbacio i dao mu rok do danas da imenuje nove članove kabineta.

Kiska je pozvao Pelegrinija da omogući značajnije promjene u vladi kako bi se smirila politička kriza u zemlji, izazvana ubistvom Kucijaka i njegove vjerenice, prenio je Rojters.

Prošle sedmice koalicija tri partije pod vođstvom Fica podnijela je ostavku poslije masovnih uličnih protesta, organizovanih nakon ubistva Kucijaka i vjerenice, koji su svojim istraživačkim radom nagovijestili moguću korupciju u vladi.

Bonus video: