Gradonačelnik Blajburga: Dolaze nam neonacisti iz pola Evrope

"Kada u Gugl upišete Blajburg, na prvoj stranici izađe da je to mjesto susreta nacista", kaže Visočnik
939 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih komemoracija, Foto: AP
Sa jedne od ranijih komemoracija, Foto: AP
Ažurirano: 15.04.2019. 13:58h

Gradonačelnik Blajburga Štefan Visočnik rekao je kako u njegov grad dolazi sve više neonacista, čak iz pola Evrope.

Visočnik je u intervjuu za riječki Novi list pomenuo i komemoraciju u Blajburgu.

Naveo je da gradske vlasti nemaju ništa protiv okupljanja i mise u spomen na stradale, kao i da je grad pomogao da se na toj poljani podigne pravi spomenik.

- Međutim, ono što primjećujemo u posljednje vrijeme je to da se ovom obilježavanju sve više priključuju neonacisti iz pola Evrope, pa je tako prošle godine bilo devet prijava i sedam presuda, a stižu i razne grupe demonstranata koje se sve više šire prema samom gradu. Nije nam drago da naš grad i Austrija kao država imaju takav imidž koji ne zaslužuju - prokomentarisao je Visočnik.

- Blajburg ne želi da uz sebe veže negativne konotacije, jer ovo što se događa zapravo postaje problem na višem, regionalnom nivou. Kako bi se on riješio, nedavno smo objavili rezoluciju kojom tražimo od nadležnih državnih institucija da nam pomognu da ovo regulišemo putem zakonskih rješenja - rekao je gradonačelnik.

Dok Hrvatska biskupska konferencija, kao i organizatori okupljanja tvrde da su ustaška i nacistička obilježja posljednjih godina u Blajburgu rijetkost, gradonačelnik Visočnik kaže da je ugled ovog grada u svjetskoj javnosti narušen baš zbog komemoracije.

- Mi ovdje imamo problem da, kada u Gugl upišete Blajburg, na prvoj stranici izađe da je to mjesto susreta nacista. To nije dobro za nas i za našu promociju - istakao je gradonačelnik.