"KONSTRUKCIJA KATEDRALE SE DOBRO DRŽI"

Donacije za obnovu Notr Dama premašile 600 miliona eura

Poslije požara, koji je ugašen nakon nekoliko sati, vlast radi na obezbjeđivanju očuvane kontrukcije zdanja, kako bi vatrogasci i predstavnici Ministarstva kulture mogli bezbjedno da uđu i iznesu vrijedna umjetnička djela iz katedrale
1905 pregleda 6 komentar(a)
Notr Dam, Foto: Reuters
Notr Dam, Foto: Reuters

Donacije raznih velikih preduzeća i bogataša za obnovu katedrale Notr Dam premašile su danas 600 miliona eura, javila je agencija Frans pres.

Porodica Betankur, nasljednica kompanije L'Oreal, najavila je da će dati 200 miliona eura, francuska grupa LVMH i porodica Arno takođe će dati 200 milona eura, dok su po 100 miliona eura obećale naftna komapnija "Total" i porodica industrijalaca Pino koja vodi kompaniju "Kering".

Notr Dam je sinoć zahvatio ogroman požar, koji je razorio srednjovjekovni spomenik gotske arhitekture.

Poslije požara, koji je ugašen nakon nekoliko sati, vlast radi na obezbjeđivanju očuvane kontrukcije zdanja, kako bi vatrogasci i predstavnici Ministarstva kulture mogli bezbjedno da uđu i iznesu vrijedna umjetnička djela iz katedrale.

Konstrukcija katedrale Notr Dam se dobro drži poslije požara ali postoje nestabilni djelovi unutar zdanja posebno na nivou svoda, saopštila je francuska vlada i dodala da je iz bezbjednosnih razloga evakuisano nekoliko obližnjih stambenih zgrada.

"Kontrukcija se globalno dobro drži ali postoji nekoliko nestabilnih djelova unutar zdanja na nivou svoda i stuba u sjevernom dijelu katedrale koji treba da budu ojačani. Zbog toga je evakuisano pet obližnjih stambenih zgrada", izjavio generalni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

Prema njegovim riječima, radovi na obezbjeđivanju unutrašnjosti katedrale će trajati 48 sati, poslije čega će vatrogasci ući u zdanje sa osobljem Ministarstva kulture kako bi iznijeli umjetnička djela.

Organizacija francuskih biskupija saopštila je da će se sjutra u 17.50 oglasiti zvona svih katedrala i crkava u Francuskoj u znak solidarnosti prema pariskoj biskupiji.

Francusko predsjedništvo saopštilo je da je francuski predsjednik Emanuel Makron danas primio nekoliko telefonskih poziva podrške stranih zvaničnika i da je tokom dana najavljen razgovor francuskog predsjednika sa papom Franjom.

Preporučujemo za Vas