Češka i Grčka ponudile stručnjake za obnovu Notr Dama

U pismu svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu, Miloš Zeman je rekao da je Češka kao i Francuska, zemlja sa brojnim gotskim i srednjovjekovnim istorijskim zgradama i palatama
431 pregleda 0 komentar(a)
Notr Dam, Foto: Reuters
Notr Dam, Foto: Reuters

Češki predsjednik Miloš Zeman ponudio je francuskoj znanje i pomoć vodećih čeških stručnjaka za restauraciju katedrale Notr Dam koja je teško oštećena u požaru.

U pismu svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu Zeman je rekao da je Češka kao i Francuska, zemlja sa brojnim gotskim i srednjovjekovnim istorijskim zgradama i palatama.

On je rekao da požar u Notr Damu sve pogađa.

Ponudio je vrhunske stručnjake za restauraciju koji rade na Praškom zamku, istorijskom sjedištu češkog prdsjedništva gdje se nalazi i Katedrala Svetog Vida, gotsko arhitektonsko remek djelo.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da je njegova zemlja takođe spremna da pošalje Francuskoj finansijsku pomoć.

Grčka vlada je takođe ponudila Francuskoj pomoć za obnovu Notr Dama.

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je da je Grčka spremna ukoliko je potrebno da obezbijedi specijaliste i stručne tehničare koji su radili na projektima restauracije u Grčkoj.

Grčko ministarstvo ima veliko iskustvo sa većim radovima konzervacije i restauracije na grčkim drevnim i srednjovjekovnim spomenicima.

Tu je uključen i program od više decenija na Akropolju u Atini, čiji su mermerni hramovi i druga zdanja stara 2.500 godina teško oštećeni tokom vjekova požarima, eksplozijama i ratovima.

Ministarstvo je izrazilo duboku žalost zbog požara u Notr Damu.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer poziva svoje sunarodnike i druge u Evropi da doprinesu obnovi katedrale Notr Dam poslije razornog požara.

On je rekao da vjerovatno nema nikog u Evropi koga nisu pogodile slike tog istorijskog pariskog zdanja kako gori.

Agencija Frans pres javlja da je požar u Notr Damu, gotskom dragulju i simbolu Pariza izazvao izraze solidarnosti bez presedana, i da se najavljuju osnivanje nacionalnog fonda, pokloni velikih bogataša i možda skoro organizovanje donatorske konferencije.

Od kompanije Epl do Evropske centralne banke, preko hiljada anonimnih donatora, obećanja o poklonima stižu za ponovnu izgradnju spomenika i dostigla su do sada najmanje 750 miliona eura.

Više francuskih bogatih porodica su noćas otvorile svoje novčanike.

Porodica Pino obećala je 100 miliona eura, poslije toga vlasnici grupe luksuznih artikala LVMH porodica Arno, najbogatija porodica u Francuskoj, objavila je poklon od 200 miliona eura, kao i porodice Betankur-Majers i grupa L'Oreal.

Među drugim donatorima su braća Buig koji su obećali 10 miliona eura, i porodica Deko 20 miliona.

Predsjednik Makron je sinoć najavio da će biti objavljeno nacionalno upisivanje za pomoć Notr Damu čija rekonstrukcija će, kako je rekao biti duga i teška.

Dok su se još vatrogasci borili sa požarom, firme i anonimni donatori počeli su da objavljuju svoje donacije, i zagušile vebsajt Fondacije tog zdanja.

U međuvremenu je otvoren novi sajt rebatirnotredamedeparis.fr (ponovo izgraditi Notr Dam u Parizu), pod upravom Centra za nacionalne spomenike.

Makron će sjutra održati sjednicu vlade posvećenu isključivo posljedicama požara u Notr Damu.

Notr Dam je sinoć zahvatio ogroman požar, koji je razorio srednjovjekovni spomenik gotske arhitekture.

Posle požara, koji je ugašen nakon više sati, vlast radi na obezbedjivanju očuvane konstrukcije zdanja.