Svjetske sile saglasne sa Britanijom: Ruska vlada skoro sigurno odobrila trovanje novičokom

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej kazala je juče da su osumnjičeni pripadnici GRU (ruska obavještajna služba) i da je trovanje moralo biti odobreno od nekoga iz vrha ruske države
11 komentar(a)
policija Velika Britanija, Foto: Reuters
policija Velika Britanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2018. 15:21h

SAD, Francuska, Njemačka i Kanada saglasile su se sa Velikom Britanijom da je ruska vlada "skoro sigurno" odobrila trovanje novičokom bivšeg dvostrukog agencta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom Salsberiju.

BBC prenosi da te zemlje podstiču Rusiju da u potpunosti da uvid u novičok program.

Zajednički stav došao je nakon sastanka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojem se diskutovalo o napadu na Skripalje.

Britansko tužilaštvo juče je podiglo optužnice protiv dvoje ruskih državljanja zbog trovanja Skripalja. Navedeno je da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov u odsustvu optuženi za zavjeru da se počini ubistvo, pokušaj ubistva i upotrebu nervnog agensa novičok.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej kazala je juče da su osumnjičeni pripadnici GRU (ruska obavještajna služba) i da je trovanje moralo biti odobreno od nekoga iz vrha ruske države.

Navedeno je da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov u odsustvu optuženi za zavjeru da se počini ubistvo, pokušaj ubistva i upotrebu nervnog agensa novičok.

JWPlayer video mesto

Britanska vlada optužila Putina za trovanje Skripalja >>>

Kremlj je danas saopštio da Rusija nema razloga da vodi istragu protiv dva čovjeka koja je Velika Britanija optužila za pokušaj ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja nervnim agensom i odbacio tvrdnje da je za taj napad u krajnjoj instanci odgovoran ruski predsjednik Vladimir Putin.

Preporučujemo za Vas