GRAĐANI ODLUČUJU IZMEĐU POROŠENKA I ZELENSKOG

Ukrajina pred političkim zemljotresom

Rezultati prvog kruga pokazuju da su pristalice Zelenskog rasprostranjene širom zemlje. To je rijedak slučaj za ukrajinske prilike, ipak, za sada se ne može govoriti o miru u društvu
2621 pregleda 3 komentar(a)
Porošenko i Zelenski, Foto: Reuters
Porošenko i Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2019. 16:16h

Čežnja mnogih Ukrajinaca za novim političkim licima povećava šanse komičara Vladimira Zelenskog u drugom krugu predsjedničkih izbora. Kakve su šanse sadašnjeg predsjednika države, Porošenka?

U Ukrajini je raspoloženje pred drugi krug predsjedničkih izbora u nedjelju napeto kao tokom demonstracija opozicije u zimu 2014. godine. Unutar porodica, na poslu, a prije svega na socijalnim mrežama se raspravlja, vrijeđa, prijateljstva pucaju.

Razlog za takvo uzbuđenje je sve izglednija pobjeda televizijskog komičara Vladimira Zelenskog. Sudeći po nedavnim anketama, Zelenski će imati 60 posto glasova, a Porošenko sa upola manje. Sa približno velikim rastojanjem je Zelenski osvojio pobjedu i na prvom glasanju 31. marta - kada je za njega glasalo oko 30 posto birača.

Rezultati prvog kruga pokazuju da su pristalice Zelenskog rasprostranjene širom zemlje. To je rijedak slučaj za ukrajinske prilike, ipak, za sada se ne može govoriti o miru u društvu. Naprotiv, mržnja je u vazduhu. Mnogi iz različitih razloga mrze Porošenka i priželjkuju njegov poraz, iako neki ni Zelenskog ne smatraju puno boljim. Ostali, koji spadaju u očajnu manjinu, nasilno nasrću na birače Zelenskog.

Zašto je Zelenski tako omiljen

Zelenski, koji je pred Novu godinu iznenađujuće najavio svoju kandidaturu, za nekoliko mjeseci je za široki sloj biračkog tijela postao nosilac nade. Njegova uporišta su u istočnoj i južnoj Ukrajini, gdje mnogi građani govore ruski jezik i koji se, između ostalog, osjećaju ugroženim naglim širenjem ukrajinskog jezika i kulture tokom posljednjih godina. Zelenski potiče odande, govori ruski i tamo ga doživljavaju kao svog čovjeka. Ali ovaj komičar bi mogao da se probije čak i u centralnim i nekim zapadnim djelovima zemlje.

Njegove najveća prednosti su to što je poznat i omiljen komičar, što nije blizak politici. Nakon decenija političkih turbulencija i skandala s korupcijom, čežnja mnogih Ukrajinaca za novim licima toliko je postala velika da su se upustili u eksperiment s političkim novajlijom na čelu države. Zelenski je očito profitirao od jedne od svojih uloga. U televizijskoj seriji "Sluga naroda" on tumači učitelja koji postaje predsjednik. Njegov populistički govor mržnje o "korumpiranim i pohlepnim" ukrajinskim političarima, u seriji koncipiranoj poput bajke, jednostavno je pogodio nerv Ukrajinaca.

Porošenko se bori pribijen leđima uza zid

Te tri sedmice između dvije runde glasanja na mnoge pomatrače su ostavile čudan utisak. Zelenski se osjećao sve sigurnijim u pobjedu i jedva da je vodio izbornu kampanju. Ovaj 41-godišnjak se svojim pristalicama obraćao uglavnom putem ironičnih video poruka na društvenim mrežama i skoro da nije davao intervjue. Danima je zbijao šale na račun testa kandidata na drogu i alkohol (sprovedenog na zahtjev Zelenskog).

Porošenko (53) je djelovao kao da je opsjednut, ispunjavao je skoro sve zahtjeve Zelenskog i u nekim aspektima je čak pokušavao da ga kopira: slao je stikere sa svojim fotografijama i sloganima na popularnom mesindžeru Telegram. Ali njegovi stikeri djeluju prevaziđeno. Osim toga, Porošenko na Telegramu ima oko 53.000, a Zelenski više od 145.000 pratilaca.

Ankete pokazuju da Porošenku samo čudo može pomoći da sustigne Zelenskog. Propala je i njegova prvobitna strategija da svog protivnika predstavi kao marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Poslije pet godina na vlasti, Porošenko sada mora shvatiti da su za sve siromašnije građane njegova spoljnopolitička dostignuća, poput bezviznog režima s EU, manje važna od povećanja cijene gasa. Porošenku su naštetile i mnoge optužbe za korupciju protiv ljudi iz njegovog okruženja. I zbog toga je politički sve usamljeniji. Većina vodećih političara očigledno očekuje pobjedu Zelenskog - i čeka.

Turbulentna vremena na horizontu

Ako Zelenski stvarno pobijedi, Ukrajinu bi mogla zahvatiti turbulentna vremena, procjenjuju pomatrači u Kijevu. Spektar tih predviđanja se kreće od prijevremenih parlamentarnih izbora do ustavne reforme i preraspodjele vlasti, pa sve do novih nasilnih uličnih demonstracija.

Ovo posljednje bi se moglo očekivati ukoliko se Zelenski okrene od dosadašnje prozapadne politike i pokrene približavanje Rusiji. On sam se pak izjasnio za put Ukrajine prema Evropskoj uniji, a u smjeru Moskve je signalizovao spremnost na kompromis.