FRANCUSKI PREDSJEDNIK SE OBRATIO NACIJI

Makron: Čuo sam i razumio "Žute prsluke", ali reforme ostaju

Da bi potvrdio da je čuo ogorčenje iskazano tokom protesta zbog gubitka kupovne moći i fiskalne nepravde, on je obećao bitno smanjenje poreza na dohodak i ponovnu indeksaciju u skladu s inflacijom penzija nižih od 2000 eura
305 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron je pozdravio opravdane zahtjeve pokreta "žutih prsluka", čije je probleme saslušao, ali je upozorio da će zadržati smjer svojih reformi, u četvrtak na početku dugo očekivanog govora.

Gotovo šest mjeseci nakon početka protestnog pokreta koji traje od 17. novembra 2018. svake subote na ulicama francuskih gradova, predsjednikov govor bio je usmjeren na završetak protesta.

Makron je, kako je rekaom primio na znanje duboke rane "osjećaja napuštenosti, nedostatka uvažavanja, poniženja" koje su demonstranti istaknuli tokom protesta "žutih prsluka". "Čuo sam, razumio i osjetio ono što oni proživljavaju", rekao je.

"Ali ne smiju se zaustaviti bitne promjene koje treba napraviti u našoj zemlji jer one odgovaraju na težnje naših građana", odgovorio je. Makron je uvjeren da su sa "mnogo stanovišta ispravne akcije preduzete tokom prve dvije godine čak i ako nisu bile dovoljno brze, radikalne ili humane".

Pred francuskim i stranim novinarima predsjednik Makron je održao dugi govor i zatim odgovarao na pitanja novinara.

Da bi potvrdio da je čuo ogorčenje iskazano tokom protesta zbog gubitka kupovne moći i fiskalne nepravde, on je obećao bitno smanjenje poreza na dohodak i ponovnu indeksaciju u skladu s inflacijom penzija nižih od 2000 eura od 1. januara 2020.

Obavezao se i na duboku reorganizaciju uprave radi jačanja javnih služba izvan velikih gradova i izrazio žaljenje što nema dovoljno ljudi na terenu za potrebe sve starijeg stanovništva.

U vezi nedostatka demokratije na koju upozoravaju protestanti, predsjednik je predložio olakšanje pokretanja referenduma na incijativu naroda o kojem bi se izjasnio parlament čim se skupi milion potpisa, dok je ranije trebalo skupiti 10 posto izbornog tijela, ili nekoliko miliona potpisa, prenosi Hina.

Makron je imao težak zadatak uvjeriti Francuze, od kojih samo njih 24 posto misli da je "velika rasprava" započeta krajem januara dovela do poboljšanja političke, privredne i društvene situacije u zemlji, dok će pravi odgovor stići s ulice.

Preporučujemo za Vas